Politiker og FDB-formand

Den tidligere radikale kulturminister Ebbe Lundgaard døde i sit hjem af kræft efter et års sygdom. Han blev 64 år.
Foto: Thomas Borberg/POLFOTO/Arkiv)Den tidligere radikale kulturminister Ebbe Lundgaard døde i nat i sit hjem af kræft efter et års sygdom. Han blev 64 år. /ritzau/ (Thomas Borberg/POLFOTO/Arkiv)

Politiker og FDB-formand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dødsfald

Den tidligere kulturminister Ebbe Lundgaard er død af kræft efter et års sygdom. Han blev 64 år.

Ebbe Lundgaard var fra 1996 til 1998 kulturminister i den daværende SR-regering, hvorefter han blev formand for FDB, hvor han sad i 10 år. Han stoppede på den post sidste år for igen at arbejde i politik, denne gang for Ny Alliance. Men Ebbe Lundgaard nåede kun kortvarigt at være medlem af Naser Khaders nystartede parti. I stedet meldte han sig igen ind hos De Radikale.

Partiets gruppeformand, Margrethe Vestager, beskriver sin nu afdøde partifælle som "ærkeradikal".

- Selv om han var en tur forbi Ny Alliance, så oplevede jeg ham som ærkeradikal gennem alle årene. Han holdt aldrig op med at være radikal, og vi var mange, som oplevede ham som ikke blot et kritisk og konstruktiv men også meget direkte og engageret menneske. Der var ting, vi så ens på, og der var ting, vi så forskelligt på. Hans mærkesag var især højskolearbejdet og åndslivet, og det var det, han drømte om at kunne beskæftige sig med, efter årene som formand for FDB, siger Vestager.

Ebbe Lundgaard stammede fra Hørve i Odsherred, hvor han som ung især var kendt som elitehåndboldspiller. Efter at have fået sin studentereksamen fra Kalundborg Gymnasium i 1964 fortsatte han på Københavns Universitet, hvor han i 1972 blev cand.mag. i engelsk, dansk og tysk.

Uddannelsen førte til arbejde på en række danske højskoler. Først som lærer på Grundtvigs Højskole i Fredensborg og siden som forstander på både Skælskør Folkehøjskole og Brandbjerg Højskole. Han var også en overgang lærer ved Den frie Lærerhøjskole i Ollerup.

Den politiske karriere begyndte, da Ebbe Lundgaard i 1986 blev medlem af Det Radikale Venstres hovedbestyrelse. Mens han arbejdede som forstander i Skælskør, blev han også valgt ind i byrådet, og han fik en plads i byrådet i Vejle fra 1994 til 1996, da han var forstander på Brandbjerg Højskole. Selv om han var opstillet som folketingskandidat flere steder, nåede han dog aldrig at blive valgt. Alligevel hentede den daværende økonominister Marianne Jelved (R) den fremtrædende partifælle ind som kulturminister i regeringsrokaden i 1996 som afløser for Jytte Hilden (S).I FDB lagde han energien i at forbedre den skrantende virksomheds økonomi. I sin FDB-formandstid flyttede han og hustruen Lene, der er kunstner, til Hillerød, hvorfra de dog i 2006 flyttede tilbage til det vestsjællandske - denne gang i Slots Bjergby. (ritzau)

Politiker og FDB-formand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.