Selv om Fyns Politi udsteder 94 polititilhold mod voldelige mænd om året, er effekten minimal. Langt de fleste er nemlig ligeglade og fortsætter med at opsøge og chikanere deres ekskoner og -kærester
Hvis Arek Onyszko får lyst til at kontakte, besøge, ringe eller bare sms’e sin ekskone i de næste fem år, kan han godt glemme det igen og holde sig væk.

Så klare er reglerne i dét polititilhold som OB’s målmand fik ved et grundlovsforhør i forgårs, efter han blev tiltalt for at slå og sparke sin tidligere partner.

Dermed burde Onyszkos kone være sikret mod flere sammenstød med sin eksmand i hvert fald fem år frem i tiden, men sådan er sandheden sjældent.

Falsk sikkerhed

- Det er langtfra alle mænd, der har respekt for polititilholdet, siger forstander for Krisecenter Odense, Hanne Thorsen, der jævnligt bliver opsøgt af kvinder, der bliver slået af deres eks-partner, selv om de burde være beskyttet af et polititilhold.

Sidste år søgte 94 fynske kvinder om at få et polititilhold mod voldelige mænd. Men samtidig fik politiet 72 anmeldelser af tilhold, der var blevet brudt af den voldelige mand.

Sidste år søgte 94 fynske kvinder om at få et polititilhold mod voldelige mænd. Men samtidig fik politiet 72 anmeldelser af tilhold, der var blevet brudt af den voldelige mand.

Og ifølge Lene Johannesson, der er leder af Landsorganisationen af Kvindekrisecentre, yder tilholdene ikke voldsramte kvinder tilstrækkelig sikkerhed.

- Det er en falsk tryghed, fordi kvinden aldrig kan vide, om han alligevel møder op, siger hun.

Bag problemet står en lovgivning, som ikke straffer de voldelige mænd med fængsel, når de opsøger kvinderne. I stedet står den på bødestraf på 1000 kroner de første to gange. Først tredje gang, tilholdet bliver brudt, kan der blive tale om reel fængselsstraf.

- Men det er meget sjældent, at det kommer til det punkt, siger Carsten Arentoft, leder af voldsgruppen ved Fyns Politi.

For få straffes

Tove Nielsen er tidligere kriminalassistent og forfatter til bogen "Retsløs" - den eneste danske udgivelse om den reelle effekt af polititilhold.

Hun vurderer, at mindre end hver tiende mand, der overtræder et polititilhold, bliver straffet.

- Netop derfor er et tilhold mere af navn end af gavn. Politiet følger simpelthen ikke op på en anmeldelse, og derfor er det stort set risikofrit at bryde tilholdet, siger Tove Nielsen.

Hun mener, at man fra politisk hold burde overveje at skærpe de bestemmelser i straffeloven, der omhandler brud af tilhold.

- Hvis en mand bryder et tilhold, fører det højest til en advarsel eller en bøde. Men strafferammen er på op til to år, og den burde man måske opsøge lidt oftere. Min erfaring siger mig nemlig, at i de tilfælde, hvor politiet endelig tager fat og straffer manden, så stopper chikanen også, siger Tove Nielsen.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
Alle typer mænd kan slå

Alle typer mænd kan slå

Her kan du få hjælp

Her kan du få hjælp

Sidste udvej: Udlandet

Sidste udvej: Udlandet