- Det er lige så det strammer

Oda Memborg har også trænet drenge - blandt andre borgmester Jørn Terndrup. Hun husker ham som "en levende, men aldrig fræk gut". FOTO: John Fredy

- Det er lige så det strammer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

KÆRLIG KOMMANDO: Strikse 86-årige Oda Memborg har nu i 70 år herset med gymnasterne. Hun træner stadig tre hold hver uge

NYBORG: - Og løfte. Og sænke.

11 bagdele får et kort hvil på parketgulvet i gymnastiksalen. Men så lyder kommandoerne igen.

- Og løfte. Og sænke. Det giver i ballerne. Det er lige så det strammer.

Oda Memborg ser tilfreds ud over sine gymnaster. Hun er 86 år, og kvinderne, der ligger på gulvet foran hende, hører også til veteranerne. Nogle af dem har gået til gymnastik hos Oda i over 50 år.

- Vi kan ikke undvære det. Det gør en forskel. Vi går herfra i godt humør, forklarer Tove Flink. Hun har lavet stræk og bøj til Oda Memborgs stemme i 55 år.

- Det kan godt være, det virker gammeldags. Men hos Oda kommer vi hele kroppen igennem. Du får ingen af os til at gå til aerobic, fastslår Tove Flink.

Nej, der er ingen dunkende rytmer i pigernes gymnastiksal på Nyborg Gymnasium denne aften. Der er til gengæld et klaver, der slår over i "Åh Susanne" idet Oda Memborg sætter sine "piger" i gang med næste øvelse.

- Så åbner vi havelågen fire gange.

Gymnasterne stiller straks op. Oda behøver ikke at sige eller vise ret meget. Kvinderne har jo prøvet det før.

Oda Memborg har været instruktør siden hun blot var 16 år gammel. Hun har netop taget hul på sin sæson nummer 70, og hun træner stadig sine hold tre gange om ugen. Som instruktør har Oda Memborg stået bag en række kvindelige danske mestre inden for redskabsgymnastikken. Hendes evner har bragt hende Verden rundt med danske gymnaster. Og at sige, at Oda Memborg er en institution i dansk og fynsk gymnastik er en underdrivelse.

Hun er meget mere.

Bare spørg de gymnaster, der har været i hendes gymnastiksale gennem årene. Oda Memborg har nemlig holdning.

- Hovedet skal slaske, bare slaske.

Odas stemme lyder gennem salen. Den rummer autoritet, men samtidig er det også som om, der lurer et smil omkring munden og i de brune øjne.

- Jeg har altid været striks. Men også kærlig. Det har jeg da fået at vide af nogle af mine gymnaster, efter de blevet voksne, fortæller Oda.

Gymnastikken var stor i Nyborg i 1960'erne og begyndelsen af 1970'erne. Rigtigt stor. Oda Memborg havde flere hundrede børn og unge i sving på sine hold.

Og der var disciplin. Børnene stod i geledder på stregerne i gymnastiksalene. Og var der ikke streger nok, så tegnede Oda et kridtkryds på gulvet. Så stod børnene dér. Og de blev stående.

- Uden disciplin går det ikke. Børnene kom jo for at lære noget, og det gjorde de, og det var de glade for, siger Oda Memborg.

- Men selvfølgelig nytter det ikke noget bare at kommandere rundt med de mindste børn. Man skal lege, nærmest danse øvelserne ind. Jeg har næsten altid brugt musik og børnesange, så kan man få børnene til mange ting, fortæller hun.

KLASK! 11 par hænder ryger i gulvet som med et slag.

- Op og stå i vippestilling. I husker nok, at er der noget I ikke kan, gør det ikke noget. Det er ikke at pjække. Kom så. 1,2,3,4.

Oda Memborg passer på sine gymnaster. De må ikke komme til skade. Og så holder hun fast i det elementære. Det er jo vigtigt med holdningen.

- Selv hos mine "gamle" kvinder begynder vi hver gang med at gå. Det er vigtigt at gå ordentlig. Det er vigtigere end at lave flik-flak og alt muligt andet. En ordentlig gang kan forebygge mange skavanker. En ordentlig gang kan du bruge i din hverdag, dér har du ikke meget behov for et flik-flak, siger Oda Memborg.

- Det er flot. Så svinger vi med armene.

Oda svinger energisk armene rundt. Som hun står der i sin lyse nederdel og røde bluse med fløjten om halsen, er hun simpelthen gymnastiklæreren. Hun står lidt stivbenet i sine hvide sko. Hun fik nemlig to nye hofter for nogle år siden. Og for to år siden fik hun en blodprop. Det er gået lidt ud over balancen, men ikke engagementet.

- Jeg elsker det. Jeg har sagt til mine børn, at når jeg går bort, skal de ikke skrive på min sten, at jeg har fået fred. For jeg vil ikke have fred. Men de må gerne skrive, at de har fået fred, siger Oda Memborg med et stort grin.

- Og træk vejret. Så går vi hen til ribben.
Oda Memborg har naturligvis fået en række udmærkelser og medaljer for sin indsats. Hun har blandt andet fået Dansk Gymnastik Forbunds fornemmeste udmærkelse. FOTO: John Fredy
Oda Memborg har naturligvis fået en række udmærkelser og medaljer for sin indsats. Hun har blandt andet fået Dansk Gymnastik Forbunds fornemmeste udmærkelse. FOTO: John Fredy

- Det er lige så det strammer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce