Avisens udsendte har været til naturist-svømmeaften på Nordfyn

- Nudister er tabere! Og det er altid dem med de grimme kroppe, skriver min veninde til mig i en sms, da jeg fortæller hende, at jeg overvejer at skrive en reportage fra nøgen-svømning i Otterup.
- De er ikke nudister, men naturister, retter jeg hende.
- Ja ja, whatever.
- I øvrigt, fortsætter hun i en ny besked; jeg er sikker på, at der er mange af de kvindelige nudister, der gerne vil tale til din "mikrofon" ;-).

I omklædningen er der nøgne kroppe over det hele. Nogle af dem er voldsomt solbrændte, andre blege. Nogle tykke, andre runde, fede, magre, trætte, unge og gamle.

Jeg har tænkt mig at skrive en repportage om nøbensvømning i Gudskov Svømmehal på Nordfyn.

Det handler ikke om sex

Nøgen i en svømmehal med ligeså nøgne kvinder overalt. Det må på ingen måder kunne opfattes seksuelt af hverken mig, min hjerne eller i særdeleshed en bestemt af mine legemsdele, tænker jeg. Det må ikke handle om sex.

Klokken er tyve minutter over syv om aftenen, og jeg parkerer foran Gudskov Svømmehal, slukker musikken og sidder et øjeblik og sunder mig, inden jeg går ind i hallen.

Indenfor i den lille café møder jeg arrangøren Carsten Pedersen, der står og brygger kaffe og putter chokoladekage på et fad, mens han sælger billetter. Rundt omkring i lokalet sidder cirka 30 mennesker i alle aldersgrupper. Der er flest midaldrende, men også et par i tyverne og nogle piger på 12-13 år, der er her sammen med deres forældre. Der er en klar overvægt af mænd.

Efter et par minutter annoncerer Carsten, at alle de normale badegæster er væk, så nu kan vi godt gå ind i omklædningsrummet. I dag bruger vi kvindernes.

Alle rejser sig op og går over mod omklædningen. Jeg følger tøvende efter.

Ingen revolution

Der er omkring 1000 medlemmer af ­foreningen Danske Naturister, men der er langt flere, der dyrker nøgenheden uden at være medlem.

Selv om naturisme og nudisme ifølge ordbogen er det samme, så deler man ikke den opfattelse i naturistkredse. Her er nudister en betegnelse for mennesker, der gerne vil være nøgne altid, også i biografen, eller når de køber ind.

Naturisterne derimod vil bare gerne være nøgne, når det passer sig, og uden at det støder andre mennesker. Målet er ikke en nøgen revolution. Man vil bare gerne nyde at være nøgne i fred og ro.

I omklædningen er der nøgne kroppe over det hele. Nogle af dem er voldsomt solbrændte, andre blege. Nogle tykke, andre runde, fede, magre, trætte, unge og gamle.

Der er nogle, hvor huden hænger slapt ned i folder fra brystet og balderne. Andre hvor den er spilet stramt ud over plader af kraftige muskler. Der er hår, fedt, brusk, sener, bryster, balder og peniser overalt i et stort sammensurium.

Jeg prøver at holde balancen, men det er overvældende at se så mange nøgne mennesker af begge køn på én gang.

Jeg tager langsomt tøjet af og putter det ned i en plasticpose, mens jeg skæver til den runde midaldrende kvinde, der står ved siden af mig. Hendes enorme bryster falder forover og hænger og dingler ud i luften, mens hun bukker sig ned for at tage sin sidste beklædning af. Så griber hun et håndklæde og styrer målrettet mod brusebadet.

Jeg tager min telefon og skriver en hurtig besked til min veninde: Det er godt nok syret det her.

Så smider jeg underdrengene, og et kort øjeblik står jeg med ryggen til resten af omklædningsrummet, mens jeg er ved at skide af skræk i de badebukser, jeg ikke har på. Jeg tager mit håndklæde, finder en bruser og går hen til døren ind til svømmehallen.

Ingen hanky panky

Stine Frederiksen er sociolog. Hun har forsket i naturismen i Danmark og skrevet en bog om emnet.

- Der er en bunke fordomme om naturisme. Nogle tror, at det handler om at dyrke sex, eller at det er for ekshibitionister, der er vilde med at udstille sig selv, forklarer hun, da jeg dagen efter ringer til hende for at blive klogere på, hvad det er, jeg har været vidne til.

- Hvis man dukker op til et naturisme-arrangement, fordi man tror, man kan få lidt hanky panky i krogene, bliver man helt sikkert skuffet.

- Folk, der kommer for at lure eller for at vise sig frem, bliver vist bort. Der er meget strikse regler i naturist-miljøet om, at man ikke må sende blikke, flirte eller på anden måde gøre ting, der kan opfattes seksuelt, forklarer Stine Frederiksen.

Ingen kigger

I bassinet plasker der nøgne folk rundt. De unge leger med bolde, som de kaster efter hinanden, og de gamle svømmer. Nogle på maven så de bare numser dukker op for hvert nyt tag, og andre på ryggen med bryster eller tissemænd, der stikker op over vandet.

For enden af svømmehallen sidder en gruppe på fem ved et af de blå kaffeborde og spiser peanuts og chokoladekage, mens de snakker og griner.

Jeg hopper i vandet og svømmer et par baner. Det er egentlig en meget behagelig fornemmelse. Ingen badebukser der strammer.

Jeg stiller mig i den lave ende af bassinet og kigger rundt i svømmehallen. Der er ingen, der kigger tilbage.

Læs hele repportagen i Fyens Stiftstidende lørdag.

  • Fyens Stiftstidende