Hænger du stadig fast ved Hof og Tuborg, så er du håbløst gammeldags. En af de mest hypede øl for tiden laves på halvt fordøjede kaffebønner.
Nogle historier er bare for gode til ikke at blive fortalt igen og igen. Det gælder for eksempel for beretningen om det lille desmerdyr luwakken, der lever i Sydøstasien. Blandt den lille fyrs livretter er bærrene fra kaffebuske - egentlig lidt mærkeligt, eftersom dyret ikke er i stand til at fordøje bærrene, som derfor ryger ud i den anden ende i halvfordøjet stand.

På deres vej gennem luwakkens fordøjelsessystem er de imidlertid blevet udsat for et angreb af forskellige enzymer, der modererer bitterheden i kaffebønnerne, og når luwakkens afføring er blevet tørret, kan bærrene med bønnerne indeni tages fra, og bønnerne kan ristes og males til verdens dyreste kaffe, kopi luwak (kopi betyder kaffe på indonesisk).

Det er ikke nogen ny opfindelse - luwakken har formentlig været vild med kaffe, lige så længe der har vokset kaffe i Sydøstasien - men da der ikke fremstilles ret meget af kaffen, er den selvfølgelig pænt dyr og tilsvarende eftertragtet - både for sin unikke smag og for snob-effekten.

Uopnåeligheden er en af årsagerne til, at det danske mikrobryggeri Mikkeller nu har sendt en øl på gaden, som er brygget med bønner, der har passeret gennem væsler, der lever i vietnamesiske kaffeplantager.

- Den eksklusive kaffe koster op mod 10.000 kroner for et kilo, hvis man skal købe det herhjemme. Nu giver jeg folk chancen for at smage den i min øl, fortæller Mikkel Bjergsø, brygger og ejer af Mikkeller.

Øllen hedder Beer Geek Brunch (Weasel), og den kom på gaden 7. januar. Ved redaktionens slutning var den endnu ikke nået frem til de fynske forhandlere, så vi må indtil videre nøjes med Mikkel Bjergsøs oprindelige kaffeøl. Det er nemlig ikke første gang, han brygger øl med kaffe. Den første af slagsen var Beer Geek Breakfast, en øl af stout-typen brygget med havre og udvalgt gourmetkaffe.

Den er mørk som mørk, brændt karamel, og i udseende minder skummet meget om skummet i en stærk, nybrygget stempelkande kaffe. Duften er dæmpet i begyndelsen, blomsteragtig og samtidig klart bitter og kaffepræget med en overtone af mørk karamel. Kaffebitterheden bliver tydeligere, når man har drukket det bløde, fede skum og rigtig kan fornemme øllens aromaer. Der er cigarkasse og bitter kaffegrums, og i munden er øllen fyldig, blød og cremet med lidt mørk chokolade og en mere kontrolleret bitterhed (kaffen danner det primære bitre indtryk, mens humlen giver en fast afslutning).

"Hvis man er ølnørd, findes der ingen bedre måde at starte dagen på end med en kraftig, kompleks morgenstout", skriver Mikkel Bjergsø i sin præsentation af øllen - undertegnede må så nok regne sig selv som mere kaffe- end ølnørd, ikke mindst fordi jeg sætter pris på den opkvikkende virkning af koffeinen i kaffen. Og den lægger de 7,5 procent alkohol i øllen en dæmper på.

Det er ikke første gang, en brygger får den idé at lave øl med kaffesmag. For eksempel sendte Meantime Brewery i London for fire år siden en kaffe-øl med kun fire procent alkohol på gaden. Den var brygget på bønner fra Rwanda, der angiveligt skulle bidrage med chokolade- og vanille-aroma til øllen - som ydermere indeholdt lige så meget koffein pr. glas som en kop kaffe.

Væsel-øllen er i øvrigt heller ikke Mikkel Bjergsøs første forsøg med en "lorte-øl" - på European Beer Festival sidste år i København kunne gæsterne smage Beer Geek Breakfast Pooh Coffee, der også var brygget med kaffebønner fra det lille dyrs afføring.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
Hvad gør humlen ved din øl?

Hvad gør humlen ved din øl?

Dansk gourmet-bryggeri åbner hanerne i Tokyo

Dansk gourmet-bryggeri åbner hanerne i Tokyo

Mikkeller og kaffen