Klaverprofessoren

Anne Øland er nyudnævnt professor i klaver og klaverpædagogik på Det Jyske Musikkonservatorium i Århus.

Klaverprofessoren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Anne Øland med de musikalske rødder på Fyn fylder 60 år og hyldes med manér

At hun er født ved et klaver er så meget sagt, men sandt er det, at musikken har fyldt en meget stor del af hendes liv.

Anne Øland var kun fire år, da hun hjemme i Assens begyndte at spille klaver, og som 12-årig havde hun sin første store soloaften på Hotel Ringe med Beethovens Appassionata og Chopin-ballader. Hun blev senere uddannet pianist med Herman D. Koppel som lærer, og er i dag professor ved Det Jyske Musikkonservatorium i Århus.

Den musikalske fynbo fylder i dag 60 år, og hun bliver fejret i Musikhuset i Århus af ikke færre end 53 pianister i alle aldre. Fra kl. 11 og til i aften vil den lyse, højloftede foyer i Musikhuset genlyde af en endeløs strøm af toner fra musik af Bach, Beethoven, Chopin, Mendelsohn, Brahms, Schumann og mange flere af klaverets store mestre.

Musikken fremføres af en række unge talentfulde pianister samt nogle af de fineste pianister, Danmark har opfostret gennem de seneste fire-fem årtier. Blandt Anne Ølands mest kendte elever er Katrine Gislinge og Christina Bjørkøe, og blandt hendes prominente kolleger kan nævnes Amalie Malling og Elisabeth Westenholtz.

Den musikalske gave falder helt i fødselarens smag.

- Jeg har altid elsket at undervise. Jeg glæder mig uafbrudt over samværet med alle mine studerende og mit arbejdsforhold til dem. Jeg elsker at opleve, at de lærer at forstå, lærer at mærke sig selv, lærer at udvikle eget spil, lærer at arbejde - og lærer at lytte, siger Anna Øland.

Hendes vej til professorstillingen ved Det Jyske Musikkonservatorium begyndte på Fyn. Hun er født i Assens som datter af forstander Knud Stampe Øland og lærer Astrid Øland. Opvæksten foregik i Rudme på Midtfyn, og hun måtte en smut over Nykøbing Mors for at blive student i 1967, inden hun tog hul på sine musikalske studier i København.

Hun tog først en bifagseksamen, inden hun kom på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og fik professor Herman D. Koppel som lærer. I 1977 havde hun sin debutkoncert i København, og samme år modtog hun Musikanmelderingens Kunstnerpris. Prisen fik året efter følgeskab af førsteprisen ved den nordiske klaverkonkurrence i svenske Västerås.

Anne Øland blev i 1980 ansat som docent ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, og har siden uddannet en sand symfoni af Danmarks bedste pianister og klaverpædagoger. For fire år siden begyndte hun at undervise ved Det Jyske Musikkonservatorium, og her blev hun professor i 2007. Trods jobbet i Århus har hun beholdt sin bopæl på Ryvangs Alle i Hellerup, hvor hun bor med sin mand, læge og bratschist Henrik Gotthardt Olsen.

Ved siden af undervisningen har Anne Øland haft en flot karriere som koncertpianist. På cd-fronten har hun især gjort sig bemærket med den hidtil eneste komplette danske indspilning af alle Beethovens 32 klaversonater.

En hjertensbarn for hende er Carl Nielsen, og hun har indspillet den store fynske komponists samlede værker for klaver. Carl Nielsen Selskabet tildelte hende da også sin hæderspris i 1998. Det kan da kun kaldes for smuk fynsk samklang.

Anne Øland har i årenes løb givet en mængde koncerter på sin fødeø, og hun er præsident for juryen i den Nordiske Pianistkonkurrence, som hvert tredje år holdes på Nyborg Slot. Her er hun leveringsdygtig i deltagerne fra sin egen elevflok, og hun har også haft den glæde, at hendes 25-årige søn, Fredrik Øland, har optrådt sammen med Den Unge Danske Strygekvartet.

Der har også været bud efter Anne Øland fra det store udland talrige gange. Hun har turneret i hele Skandinavien, Tyskland, USA, Frankrig, England, Italien og Japan. At hun er et internationalt kendt navn blev bevist af European Piano Teachers Association, som i 2006 gjorde hende til æresmedlem.

Klaverprofessoren

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce