Rabbinere: Odense er værst

Ifølge overrabbiner Bent Lexner er der en klar sammenhæng mellem krigen i Mellemøsten og skudoverfaldet på de to israelere i Rosengårdscentret. Derfor afholder mange danske jøder sig fra at reklamere for deres religiøse baggrund i disse dage. - Den, der lever stille, lever godt, siger Bent Lexner.
Foto: Polfoto

Rabbinere: Odense er værst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

To fremtrædende danske jøder er begge blevet overfaldet i Odense. Én af dem, over-rabbiner Bent Lexner, mener, at antisemitismen er værre i Odense end i København og Århus

ODENSE: To gange inden for de seneste to år er Bent Lexner blevet overfaldet eller truet på Odense Banegårdcenter. Overrabbineren fra Det Mosaiske Troessamfund, der aldrig har oplevet lignende episoder andre steder i landet, mener ikke, at det er tilfældigt, at overfaldene skete i netop Odense.

- Den ene gang begyndte en gruppe arabisk udseende unge mænd at kaste tomme flasker efter mig, da jeg ventede på en taxa, og den anden gang kom en gruppe hen til mig og var truende og spurgte, hvad jeg lavede her i Odense, fortæller Bent Lexner, der er religiøst overhoved for 2400 jøder i Danmark.

- Min fornemmelse er, at det er sværere at være jøde i Odense, end i de andre store byer. I København og til dels også i Århus er jøderne mere synlige. Og i begge byer er der etableret samarbejde mellem de jødiske og muslimske miljøer. Det mangler der i Odense, og derfor sker sådan noget her, siger han.

Slået på perron

Itzi Loewenthal, rabbiner i organisationen Chabads danske afdeling, der ligger i København, fortæller, at han også har oplevet fysiske angreb fra, hvad han omtaler som, "mellemøstligt udseende mænd".

Ifølge rabbineren blev han for cirka fire år siden opsøgt af en flok unge mænd på en togperron.

Heller ikke han har oplevet lignende episoder før eller siden.

- Jeg ventede på toget, der var forsinket, da de kom hen og begyndte at slå ud efter mig. De kunne se, jeg var jøde, fordi jeg havde min kippa på (jødisk hovedbeklædning, red.). Da en kvinde på perronen begyndte at skrige op, forsvandt de igen, fortæller Itzi Loewenthal.

Tager hatten af

Rabbineren har været i Odense flere gange siden.

- I København går jeg med Kippa, men når jeg kommer til Odense fjerner jeg alle ydre tegn på, at jeg er jøde. Jeg tør simpelthen ikke, siger Itzi Loewenthal.

Ligesom Bent Exner tror han, at det ikke særligt synlige jødiske miljø i Odense, er med til at skabe fordomme og fjendtlighed.

- Jeg kan i hvert fald konstatere, at jeg aldrig har oplevet problemer i København og i Århus på grund af min religion, siger Itzi Loewenthal.

Der findes ingen tal for, hvor mange jøder, der bor i Odense eller på Fyn. Det anslås, at der bor mellem 5000 og 7000 jøder i hele landet.

Rabbinere: Odense er værst

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce