På jagt efter inspiration

Jeg går helst på jagt alene. Det giver den bedste naturoplevelse, siger Hanne Skyum,, der har været aktiv jæger, siden hun var ganske ung.
Foto: Yilmaz Polat

På jagt efter inspiration

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Hanne Skyum bliver aldrig træt af træer. For hende er skoven en evig inspirationskilde til kunsten

HERRINGE: Hanne Skyum hanker op i sit gevær og går til bekendelse:

- Jeg er nu ikke kendt for at skyde ret meget. Det sker selvfølgelig, at jeg rammer noget, men ellers køber jeg bare noget vildt af de andre jægere her på egnen, siger hun helt uden blusel.

For Hanne Skyum er jagtudbyttet ikke primært af kød og blod. Hun går først og fremmest på jagt for at komme i kontakt med naturen og suge indtryk til sig. Opleve roen. Lade tankerne flyve og finde inspiration til sin kunst, hvor træernes krogede grenformationer, det uudtømmelige skyggespil og skovsøens mørke spejlinger i mange år har været hendes foretrukne motiv.
Ved væven bliver inspirationen fra de mange timer i skoven transformeret til billeder. For tiden er Hanne Skyum ved at lægge sidste hånd på en gobelin, der skal udstilles på Kronborg til sommer.
Ved væven bliver inspirationen fra de mange timer i skoven transformeret til billeder. For tiden er Hanne Skyum ved at lægge sidste hånd på en gobelin, der skal udstilles på Kronborg til sommer.
Foto: Yilmaz Polat

Født med jagttegn

- Jeg kunne for så vidt ligeså godt gå rundt med mit fotoapparat i stedet for et gevær, siger hun og oplyser, at naturfotografering nu også er en kær hobby.

Som man blandt andet har kunnet forvisse sig om i digtsamlingen "Det drømte træ" af Pia Tafdrup, hvor hele den poetiske billedside er leveret af Hanne Skyum, billedvæversken fra Herringe.

Nu forholder det sig bare sådan, at Hanne Skyum blev smittet med jagtbacillen nærmest som spæd, og siden har kun ydre, påtvungne omstændigheder - såsom årene på Det Jyske Kunstakademi i Århus, hvor hun var pisket til at bo i en storby - forhindret hende i at dyrke sin lidenskab.

- Jeg er jo vokset op ude på landet og har været med til at skære dyr op, siden jeg var barn, forklarer hun.

- Flere af kvinderne i min familie gik også på jagt, så jeg var omgivet af gode rollemodeller. Min faster for eksempel var inkarneret jæger og blev ved, til hun var sidst i 70'erne, og alle vi fem søskende fik jagttegn, fortæller Hanne Skyum, der har videreført sin passion i alle de år, hun har boet på Midtfyn.

Derfor kender hun de midtfynske skove som sin egen bukselomme, særligt Sønderskoven, som nu hører under Boltinggaard.
Fakta
Hanne Skyum tror på, at det man omgiver sig med, sætter varige spor i bevidstheden.
Jeg går helst på jagt alene. Det giver den bedste naturoplevelse, siger Hanne Skyum, der har været aktiv jæger, siden hun var ganske ung.
Jeg går helst på jagt alene. Det giver den bedste naturoplevelse, siger Hanne Skyum, der har været aktiv jæger, siden hun var ganske ung.
Foto: Yilmaz Polat

Kunstnerisk klangbund

Hanne Skyum tror på, at det man omgiver sig med, sætter varige spor i bevidstheden. Det vil sige; alt hvad man kigger på, læser og hører lagres og transformeres i hendes tilfælde til en kunstnerisk klangbund. Derfor er hun yderst bevidst om, hvilke sanseindtryk hun udsætter sig selv for.

Hanne Skyum oplever den direkte udveksling hver gang, hun sætter sig foran den gigantiske gobelinvæv hjemme i stuen eller foran et malerlærred. Så er det billeder af træer, der toner frem, grene, der væver sig ind i hinanden i en uendelig mangfoldighed og evig forandring.

Det samme sker, når hun arbejder på det meterlange træsnit, der vokser frem på løse træplader af sibirisk birk strøet ud over hele stuegulvet.

Tilsammen danner de et grøntonet billede af naturens under - lige til at hænge op på væggen.

At Hanne Skyum overhovedet blev kunstner lå ellers ikke lige for, da hun blev født i 1961 som datter af en møbelsnedker og en væverske i Midtjylland. Hun drømte om at blive skovfoged, men det rakte karaktergennemsnittet fra gymnasiet ikke til. Derfor besluttede hun at blive kunstner og på den måde alligevel få naturen op under neglene.

- Men man skulle ikke komme og sige - i Bording - at man ville være kunstner. Så når nogen spurgte, svarede jeg som regel, at jeg ville være pædagog eller skovhugger i Sverige, siger Hanne Skyum med en lumsk latter.

Religiøse forhold

Prægningen hjemmefra var dog dybere end som så, selv om hun i ungdomsårene brugte mange kræfter på at vende det indremissionske opvækstmiljø ryggen. Som barn af de glade 60'ere var det med et vist held, hun kastede sig ud i sit eget oprør mod skyld og skam og strenge adfærdsregler.

Alligevel blev der noget siddende tilbage i hende: en kerne af næsten religiøse dimensioner i hendes konsekvente dragning af naturens storhed.

- Ja, det kan der være noget om, funderer hun.

- Og nu griner familien jo også lidt af, at jeg nu gifter mig med en præst, fortsætter hun i glad forventning til det nye liv, der venter hende som præstekone på Kegnæs på Sydals.

Flytningen bliver effektueret, så snart den store gobelin på væven er færdig. Før går det ikke an. Derfor må gemalen, Hans Havelund med de midtfynske aner, pænt vente til 1. februar med at få sin kunstnerkone til egnen, hvor han selv blev indsat i sit første præsteembede i efteråret efter at have gennemført uddannelsen i sen alder.

Præstekone på Kegnæs

Hanne Skyum bliver lidt halvvemodig ved tanken om alt det opbrud, der venter. Ikke bare skal hun forlade huset på Sundgaardsvej tæt på hendes elskede jagtmarker. Hun skal også forlade en egn, hun føler sig nært forbundet med, selv om hun i sin tid landede her som en fremmed fugl, da hun mødte sin eks-mand, kunstneren John Olsen. Sammen med ham boede hun i 15 år på Sundgården i Fjellebro, indtil parret blev skilt for fem år siden.

- Jeg har været glad for mine 20 år på Midtfyn. Men jeg glæder mig også til at opdage Sønderjylland. Det er et område af Danmark, som jeg slet ikke kender, og Kegnæs er jo en halvø, så hvem ved: måske begynder jeg at fordybe mig i vandmotiver nu i stedet for, siger Hanne Skyum.

Men det tror hun nu ikke for alvor på.

På jagt efter inspiration

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce