Sabotøren fra Odense


Sabotøren fra Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den tidligere elitesvømmer Sigurd Weber blev en af frihedskampens profiler

En af frihedskampens helt store profiler fylder i morgen 90 år. Odense-drengen Sigurd Weber skrev sig ind i den nationale historie, da han den 28. juli 1943 var årsagen til, at det tyske skib Linz, der var ved at blive ombygget til mineskib i Odense, blev sænket og uskadeliggjort.

Sigurd Weber var uddannet elektriker og studerede til teknikumingeniør. I sin sommerferie var han ansat ved firmaet D.E.C., og det var via dette arbejde, at han havde sig gang på skibsværftet.

Weber var fra krigens start stærkt engageret i modstanden mod tyskerne, og han blev en af ankermændene i SOE's første sabotagegruppe på Fyn.

Sigurd Weber bestilte en såkaldt Limpetbombe med tidsforsinkelse på otte timer. Den vejede 12 kg, og han havde den gemt i sin taske, da han gik ind gennem portvagten.

Fra bogen" Oprør. Da danskerne sagde nej til den tyske besættelsesmagt" citerer vi Webers egen beretning om, hvad der skete.

- Onsdag morgen den 28. juli skiftede jeg til arbejdstøj i omklædningsrummet. Min taske med bomben stod stadig under bænken. Jeg tog tasken under armen og sammen med de andre elektrikere gik jeg forbi de tyske vagter ombord på "Linz." Jeg stillede tasken ind i et kontrolskab."

Senere tog han bomben under et tysk vagtskifte. Han aktiverede den og sænkede den langs rælingen, til den var omkring en meter under vandoverfladen. Otte timer senere udløstes bomben. Skibet sank, og der blev kæmpeballade på værftet.

Besættelsesmagten var rasende. Modsat øgedes interessen for og hyldesten af modstandsbevægelsen, og da tyskerne pludselig begyndte at tage grovere midler i brug, blev Webers aktion en væsentlig anspore til den første egentlige generalstrejke.

Sigurd Weber, der var født på det nu nedrevne odenseanske Nørrebro, gik i Skt. Hans Skole. Han blev senere elektroingeniør og flyttede til København, hvor han fik ansættelse hos NES (det senere LK/NES). I 1951, da han blev gift med sin elskede Tonni, var han tilbage i Odense for en kort periode som ansat ved Thomas B. Thrige.

Efter at have fejret 25 års jubilæum hos LK/NES blev han ansat ved Asea Scandia. Her blev han, til han gik på pension i 1987.

I sine unge år var Sigurd Weber en af landets bedste svømmere. Han vandt utallige titler som medlem af FREM, Odense, og her lærte han den senere flerdobbelte OL-deltager Jytte Nielsen (dengang Hansen) at kende. Den dag i dag holder familien Weber og familien Nielsen jævnlig kontakt, og Jytte Nielsen og manden Jørgen, skal deltage i Webers fødselsdag ved den officielle fest i starten af det nye år.

Jytte Nielsen led ofte af hjemvé, når hun trænede i København. Derfor var Sigurd Weber altid på pletten og bød sin fynske svømmekammerat hjem, og sammen tog de to samt Greta Andersen ofte til Charlottenlund for at træne i Øresund.

Sigurd Webers hustru, Tonni (med fødenavnet Pedersen) kom fra Bogense og var også en af landets ypperste svømmere.

Således satte hun fire verdensrekorder, men da hun var af samme årgang som Ragnhild Hveger, var det mere sidstnævnte, man hørte noget til. Tonni kastede sig i stedet over atletikken, og hun blev den første danske mester i spydkast, en disciplin hun satte flere nationale rekorder i.

Sigurd Weber forstod at holde tand for tunge. Det var ikke mange, der vidste, hvad han bedrev under krigen, og også efter afslutningen var han tavs.

Faderen, der havde en bagerbutik i Hans Tausensgade, kom til at fortælle, at han under besættelsen gemte skydevåben for modstandsbevægelsen under sine melsække.

-Nåh, sagde sønnen, og fortsatte: "Det var mig, der sænkede Linz."

Faderen lignede et stort spørgsmålstegn. Det samme gjorde en anden af frihedskampens store, Jørgen Røjel, da han ved et møde i Frihedskampens Veteraner, hvor Weber fortsat er medlem af præsidiet, sagde, at den unge mand, der havde sænket Linz, var meget modig. Det er blot beklageligt, at ingen ved, hvem han var. Tonni Weber sad sammen med sin mand og hørte Røjel. Hun overtalte Weber til at give sig til kende. Først da vidste hans kolleger fra den "sorte periode," hvem der stod bag en af de største bedrifter.

Selv om Weber nu runder de 90 år, er han stadig i fuld sving. Han passer hus og have i Hvidovre. Han tapetserer og reparerer skorsten, og da han for knap to år siden investerede i en ny bil, troede forhandleren ikke sine egne øre. Han havde aldrig solgt en ny bil til en person i så høj en alder.

Sigurd og Tonni Weber har livet igennem været nogle yderst humoristiske mennesker.

Et godt eksempel på det var, at Sigurd Weber kort efter fruen for ikke så længe siden havde været igennem en svær operation konstaterede, at nu kom hun hjem med en lynlås på 30 cm. Men når hun er frisk, kan hun igen gå ind på Strøget og bruge en formue.

I 2003 fik Sigurd Weber overrakt Gudmund Schacks Mindelegat af prinsesse Benedikte som påskønnelse af sin indsats under besættelsen.

Sabotøren fra Odense

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce