10 mio. kr. til forskning

Professor Helle Johannesen har gennem mange år interesseret sig for alternativ behandling.

10 mio. kr. til forskning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Professor fra SDU i tværfagligt samarbejde mellem SDU og Aarhus Universitet

Da den antropologstuderende Helle Johannessen for en halv snes år siden blev magister og siden skrev ph.d.-afhandling om alternativ behandling, var der ikke mange i den etablerede lægeverden, der skænkede den viden en tanke, end sige ville gøre brug af den.

Men gennem årene har opfattelsen ændret sig, og i dag sidder hun som professor på Syddansk Universitet og har netop fået en bevilling på mere end 10 mio. kr. fra Det strategiske Forskningsråd.

Pengene er øremærket til at udvikle tværfaglige metoder til evaluering af effekten af behandlinger, der ikke er standardiserede, og hvor patienterne kan have mange forskellige mål med behandlingen.

Undervejs vil metoderne blive afprøvet i evaluering af healings indvirkning på kræftpatienter, der samtidig bliver behandlet i det offentlige sygehusvæsen. Et forskningssamarbejde mellem Aarhus Universitet og SDU, der er planlagt til at strække sig over fem år.

Samarbejdet har allerede været i gang i tre år, så den tværfaglige gruppe, der skal arbejde sammen, er godt kendt med hinanden. Det er antropologer, psykologer, sundhedsøkonomer, læger, sygeplejersker og en filosof, der har skullet finde et fælles sprog.

Der er tillige planer om at tilknytte en journalist, der skal formidle forskningsresultaterne ud til en bredere kreds.

Helle Johannessen er uddannet antropolog ved Københavns Universitet, hvor hun blev magister i 1988 og fik ph.d.-graden i 1994, men længe før var hun begyndt at interesse sig for alternativ behandling - eller supplerende behandling, som hun foreslår, man kalder det, fordi patienterne bruger det som supplement til almindelig lægelig behandling.

I slutningen af 1980'erne begyndte hun undersøgelser af zoneterapi, biopati og kinesiologi, og i de senere år har hun undersøgt kræftpatienters brug af og erfaringer med alternativ behandling. Blandt andet har hun været i Italien for at undersøge brugen af supplerende alternativer blandt kræftpatienter dernede for at sammenligne med danske forhold.

Efterhånden har den etablerede lægeverden også fået øjnene op for, at der måske er en virkning, og flere steder i Europa er man begyndt at åbne for brug af alternative metoder i de offentlige sundhedsvæsner. I Odense tilbydes nu også et kursus om alternativ behandling som valgfag på medicinstudiet.

I årene 1993-96 var Helle Johannessen dansk delegat i Cost Action B4 Unconvensionel Medicine-projekt under EU-Kommissionen. Hun har været ansat på Institut for Antropologi ved Københavns Universitet og ved Slagelse Pædagogseminarium, inden hun i 2001 kom til SDU. Her har hun stået for opbygningen af et forskeruddannelsesprogram i humanistisk sundhedsforskning.

Siden 2005 har Helle Johannessen været leder for forskningsenheden Helbred, Menneske og Samfund, og sidste år fik hun titel af professor.

- Der findes ingen anerkendt metode til at måle effekten af behandlinger, hvor hverken selve terapien eller målene med behandlingen er standardiserede. Det er det, vil skal finde frem til, siger Helle Johannessen, der har store forventninger til, at det lykkes.

Først er der en bunke litteratur, der skal gennemgås, derefter skal der udvikles en metode til at evaluere virkningen af de individualiserede behandlinger, og så bliver metoden afprøvet på forsøg med healing som supplerende behandling til kræftpatienter.

En af fordelene ved et tværfagligt forskerteam er, at man ser forskelligt på tingene. Effekten af en behandling har med mange ting at gøre.

- Vi skal have en meget større opmærksomhed på effekten end det, der ligger i 'kødet', siger Helle Johannessen. I mange tilfælde er målene med en behandling ikke at fjerne sygdommen, men at få bedre livskvalitet og fungere bedre i dagligdagen.

Når man først har udviklet en metode til at måle effekten, kan metoden bruges til evaluering af mange andre behandlinger og sundhedstilbud. Det vil være oplagt at bruge den på rehabilitering og behandlinger af kronisk syge.

10 mio. kr. til forskning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce