Litteratur med pil opad

Tomas Thøfner, 38, tiltrådte mandag en ny- oprettet stilling som litteraturkordinator på Kulturmaskinen. I baggrunden ses det endnu ufærdige indgangsparti fra gården, hvortil der bliver adgang både fra Pantheonsgade og fra Brandts Passage. Kulturmaskinen fylder husene i baggrunden helt ud. Og øverst oppe på 4. sal findes sekretariatet, hvor Thøfner har kontortid hver mandag og tirsdag.
Foto: John Fredy

Litteratur med pil opad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Thomas Thøfner, digter og formidler, er litteraturkoordinatoren på 4. sal i Kulturmaskinen

Der er ikke noget, der tyder på, at der går ballet i 38-årige Tomas Thøfners nyoprettede stilling som litteraturkoordinator for Kulturmaskinen i Odense.

Selv om byrådet med budgettet for 2008 blev enige om at opprioritere både ballet og litteratur i Odense, så har Tomas Thøfner til forskel fra Peter Schaufuss nu fået papir på sin stilling. Plus et budget på en halv million kroner hvert år i tre år. De skal gå både til hans egen løn plus til litterære arrangementer i Kulturmaskinen.

Mandag i denne uge var Tomas Thøfners første arbejdsdag, og her indtog han for første gang sit kontor på 4. sal - dér, hvor også resten af Kulturmaskinens udøvende og kreative stab befinder sig. I en bygning med adressenVestergade 75E og opgang lige ved siden af Heidis Bier Bar. I et baghus, der snart bliver forhus i en gård med indgang fra Pantheonsgade.

Kender forfatterollen

- Jeg tiltræder en 20 timers stilling, som jeg godt kan passe fra København, hvor jeg bor, siger Tomas Thøfner.

Han er uddannet cand. mag. fra Roskilde Universitetscenter i dansk og kommunikation og desuden også forfatter.

En af dem, der efter Forfatterskolens to år og fem udgivne digtsamlinger godt kan tillade sig at kalde sig selv for professionel.

Ydermere kommer i det nye år essayet "Punktum" om en sindslidende brors død.

- Jeg tror, jeg blev ansat, fordi jeg både kender til forfatterrollen indefra - og fordi jeg kan kommunikere litteraturen og dens betydning ud til publikum, siger Tomas Thøfner.

I hvert fald er det det, han vil med sin helt nyskabte stilling:

- Jeg vil støtte det eksisterende rige litteraturmiljø i Odense, for eksempel centreret omkring foreningen LitNet, ligesom jeg også vil udvikle nogle nye arrangementer selv, siger Tomas Thøfner.

Digte på tværs

Den ny litteraturkoordinator er glad for ting, der går på tværs af genrerne. Altså digtoplæsning kombineret med musik. Eller billedkunst.

- Eller gæsteoptræden af en bestseller-forfatter, hvor en såkaldt "smal" forfatter åbner aftenen med digtoplæsning, siger Tomas Thøfner.

Lige som Badstuens værksteder nu er flyttet ind i Kulturmaskinen, kunne man også tænke sig, at litteraturens håndværk havde brug for et værksted.

- Litteraturen er ofte hjemløs. Den har ingen steder at hænge ordenen op - som for eksempel billedkunsten har museerne, siger Tomas Thøfner, der godt kunne tænke sig at lave både lokale, nationale og internationale litteraturarrangementer.

Brunch og ord

- Alle er velkomne til at komme med forslag, siger Tomas Thøfner, der vil have kontortid hver mandag og tirsdag på 4. sal i Kulturmaskinen.

Først i det nye år vil han således åbne cafeen i stueetagen for lokale forfattere.

- Jeg planlægger også bruncharrangementer, hvor der er ord til både børn og voksne i weekenden, siger Tomas Thøfner.

Åbent Hus i januar

Selv om Kulturmaskinen først holder åbent hus 17.-18. januar 2009, tog man sidste weekend hul på arrangementerne ved en stort anlagt "Sværmer"-weekend.

- Her forsøgte vi at blande alle kulturens genrer - med kunst, litteratur og eksperimanterende musik. Der kom omkring 300 hver eftermiddag, aften og nat både fredag og lørdag, siger Peder Bach, øverste maskinfører i Kulturmaskinen.

Litteratur med pil opad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce