Med charme og et rovdyrs instinkt for at trykke på de rigtige knapper skaffer psykopater sig chefjob
Psykopater har let ved at skaffe sig magt og indflydelse i danske virksomheder.

Senest har direktør Stein Bagger tilsyneladende ført både bestyrelse, samarbejdspartnere, venner og familie bag lyset og er stukket af fra et økonomisk kaos i IT Factory.

Det fik bestyrelsesformand Asger Jensby til at kalde ham en meget intelligent mand med psykopatiske egenskaber.

Psykopat-træk: Udviser grov ligegyldighed over for andres følelser. Mangler ansvarsfølelse og respekt for sociale normer eller forpligtelser. Mangler evner til at fastholde forbindelser med andre mennesker.

Netop intelligente psykopater er svære for virksomheder at dæmme op for, mener psykolog Magnus Larsson fra CBS i København (Handelshøjskolen).

- De er forføriske, og de kan manipulere med både mennesker og systemer. Grundlæggende vil mennesker gerne tro, at folk gør deres bedste, og at de er velmenende. Det udnytter psykopaten kynisk, siger Magnus Larsson.

Kritiske spørgsmål

Mercuri Urval lever af at rekruttere de rigtige chefer til de rigtige stillinger, og administrerende direktør Christian Kurt Nielsen forstår godt, at det er svært for virksomheder at gennemskue karakterafvigerne:

- Bestemt. Det allersværeste er at gennemskue de mennesker, der er så intelligente, at de kan fordreje virkeligheden, siger han og erkender, at det også kan ske i et professionelt rektrutteringsfirma.

- Jeg kan ikke garantere, at vi ikke kan være med til at ansætte en psykopat. Men vi gør meget for at afsløre dem, og vi afdækker en del løgn ved at stille kritiske spørgsmål og ved at følge op på svar og på de oplysninger, vi får.

Psykopater i jakkesæt

Men mange afvigere sætter sig alligevel på samfundets chefposter, mener forfatter og foredragsholder Sanne Udsen, der har skrevet bogen "Psykopater i jakkesæt".

- De har meget let ved at lyve. De føler ikke, det er pinligt eller skamfuldt, og derfor er de svære at afsløre. De kan snyde en løgnedetektor, fordi de ikke får hjertebanken eller sveder som andre, der lyver, siger hun.

- Psykopater har et rovdyrs instinkt for, hvordan de skal charmere og smigre andre mennesker. De spotter lynhurtigt deres svage punkter. Og de fleste vil meget gerne tro på et menneske, der siger, at det kan give dig lige præcis det, du ønsker allermest, hvad enten det er penge eller ros, siger Sanne Udsen.

Når psykopatens løgne så alligevel er ved at blive afsløret, så ændrer han eller hun karakter:

- Så vil psykopaten skræmme eller true. De vil forsvare en løgn med alle midler og er klar til for eksempel en retssag, siger Sanne Udsen.

Netop derfor mener hun ikke, der er så mange psykpater på det absolutte topniveau i erhvervslivet.

- De fleste vil afsløre sig selv, inden de kommer dertil. Men der er grund til at tro, at der er en del af dem på mellemlederniveau, siger hun.

Den savnede direktør Stein Bagger er hverken sigtet eller har en diagnose som psykopat. Tidligere chefpsykolog og professor Jørn H. Beckmann har dog dannet sig et klart billede:

- Vi ser et menneske, der er gået over den streg, der gør den sympatiske mand til en gemen svindler, siger han.

Læs mere i Fyens Stiftstidende onsdag
  • Fyens Stiftstidende