Ligefrem og fabulerende


Ligefrem og fabulerende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jørgen Leth og Jens Blendstrup viser på hver sin personlige måde, hvad spoken word kan, når der tilsættes musik

Der er efterhånden oparbejdet en god tradition for spoken word herhjemme.

God, fordi kvaliteten er forholdsvis høj, og god, fordi mindre, men trofaste initiativer som poetry slam-mesterskaber og højskolernes Spoken Word-telt på Roskilde Festival har sikret en stabil og habil udbredelse af fænomenet.

Det beslægtede sammenkog af poesi og musik fik sin hidtil største succes med Halfdan E's kløgtige Dan Turéll-udgivelser, men også nyere, talentfulde navne som Poeten & Lillebror har vist sig at have et publikum.

I disse uger er to af landets markante poeter aktuelle med to meget forskellige pladeudgivelser.

Jørgen Leth, der i 2004 udsendte "Han Er Nu Malet Blå" sammen med Abdullah S og Jonas Engberg, har denne gang fundet sammen med den velrenommerede solokunstner Mikael Simpson og Frithjof Toksvig, der senest har udgivet musik under navnet Ekko.

Levende strøm

Modsat den foregående udgivelse er der denne gang tale om improviserede samtaler fra Leths side frem for reciterede digte.

Det giver en mere levende og direkte talestrøm, og i de bedste stunder føler man, at man fører en samtale med Leth - omend man ikke får et ord indført.

Og selv om Leth er romantiker med et knejsende swung i sit ordvalg, så er der noget dejlig uhøjtideligt over hans vedkommende og tankevækkende betragtninger om selvtillid, dans, notater, månen, musik, erfaring, afslapning, venskab, kærlighed og passivitet.

De underbygges af blå, småjazzede stemningsmalerier fra Simpson og Toksvig, som kan nydes naturel på en medfølgende bonus-cd.

Anarki, surrealisme

I den anden ende af spektret finder vi forfatter og Weekendavis-skribent Jens Blendstrups projekt Frodegruppen40.

Her er det anarkiet og surrealismen, der får løbepas i en række tekster, der er direkte groteske.

Titler som "Rasmus Trads Taler Til Nationen Gennem Sin Søsters Æggeleder" og "Din Mand Har Tisset I Busken Igen" taler for sig selv.

Tak til Dennis

På trods af, at man kan mistænke Blendstrup for at gå efter de billige grin, så lykkes det ham med de fabulerende tekster at formidle forholdsvis klare billeder af særlige følelser og situationer, som ofte er ret smertefulde.

Han fremviser selvbenægtelse og -forflygtigelse i "Jeg Er Elvis I dag", skæbnens ironi i "Tak Til Orkanen Dennis" og den gammelsure nostalgi i "Du Kommer Tilbage Villo".

Desværre forsvinder helheden for overtegnede ned mellem den skæve lyrik og det til tider distinkte akkompagnement.

Ligefrem og fabulerende

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce