Få misbrugte rygepauserne. Det ramte alle hos Lars Broe Rustfri Stål A/S
Rygning skiller vandene.

Sådan er det også hos Lars Broe Rustfri Stål A/S på Herluf Trolles Vej i Odense.

Virksomheden, der er underleverandør inden for alt stålarbejde, har det seneste år haft en formuleret rygepolitik.

Rygerne skal uden for, hvor de har bord og askebæger, hvis de vil ryge en smøg - og de skal stemple ud.

Sådan var det ikke i starten.

- Jeg tilbød alle rygerne et rygestopkursus, men de ville ryge. Så sagde jeg til dem, at de bare kunne liste uden for, når de skulle have en smøg, men det kunne ikke alle finde ud af, og det skabte en masse ballade. Så begyndte dem, der ikke røg, at holde kaffepauser, og nu er det endt med, at rygerne skal stemple ud hver gang, de vil ryge, siger Lars Broe, der er direktør og indehaver af virksomheden, der har 35 ansatte.

Det er ikke en ordning rygerne Arne Rosenlund, der har været på virksomheden i 10 år, og Kasper Mathiasen, der har arbejdet de sidste to år hos Lars Broe Rustfri Stål, er helt tilfreds med.

- Jeg mener, vi burde have lov til at ryge på værkstedet. Vi står jo under udsugningen, når vi svejser, så jeg har svært ved at se, hvem vi generer, siger Arne Rosenlund.

Tre timer hver 14. dag

Kasper Mathiasen mener, at der nu let går 10 minutter, når der skal stemples ud og ind, hvor man tidligere bare kunne liste ud og ryge en smøg på to-tre minutter.

Ifølge værkfører Lars Lillesø var det nogle af rygerne, der brugte for meget tid på at ryge og dermed ødelagde ordningen for de andre, så man var nødt til at bede folk stemple ud og ind.

Cirka 10-12 af de 35 ansatte ryger, siger Arne Rosenlund, og han har svært ved at se, der skulle være forskel på at tage en kop kaffe eller en smøg.

Ifølge de to rygere løber smøgpauserne nemt op i tre timer hver 14. dag, som man så bliver trukket i lønnen eller skal arbejde af.

Arne Rosenlund bemærker, at det i øvrigt var en tidligere ryger, der følte sig mest generet, da man måtte ryge på værkstedet.

Det må man ikke mere. Det har de seneste år været totalt forbudt på et stålværksted, understreger Lars Lillesø.
  • Fyens Stiftstidende