Flere års druk har langsomt nedbrudt en ellers sund kernefamilie fra Skamby
SKAMBY: En fars massive alkoholforbrug har gjort dagligdagen til en hård og nedbrydende kamp for både ham selv, hans kone og parrets to børn.

Manden er de seneste år begyndt at drikke mere og mere og er i dag oppe på næsten en kasse øl om dagen.

Særligt under en episode i maj gik det op for moren, at situationen var alvorlig.

- Som så mange andre dage havde han ligget og sovet på sofaen. Han vågnede op, og det endte med, han slog mig. Vores dreng og pige så det hele, siger moren, der har bedt om at være anonym af hensyn til sin familie. Parret har været sammen i seks år og gift i et.

Ville have forladt ham

Efter episoden tog moren hjemmefra med børnene med det samme og truede sin mand med at gå fra ham, hvis han ikke gik i alkoholbehandling.

- Han lovede guld og grønne skove, så jeg kom hjem igen, men det holdt kun 14 dage, så begyndte han at drikke igen, siger hun.

Særligt efter episoden har hun lagt mærke til, at børnene har ændret sig.

- De græder og skriger meget. Vores pige vil ham slet ikke, siger moren og forklarer, at børnenes ændrede adfærd tydeligt ses i børnehaven.

- De har svært ved at komme i gang med at lege med de andre børn, og jeg synes, min dreng er blevet voldsom - når han bliver ked af det, kan han finde på at slå, konstaterer hun og forklarer, at børnene i det hele taget har meget brug for kontakt med andre voksne.

Gemmer følelserne væk

Moren forklarer, at også hendes mand har ændret adfærd efter, han er begyndte at drikke.

- Det jeg hader allermest, er, når han siger, han er meget træt og går ind og lægger sig på sofaen ved 17-18-tiden. Når jeg så skal til at putte børnene, kan han slet ikke have den uro. Han flipper fuldstændig ud, og vi kan komme op at skændes. Når han ikke drikker er han jo normalt en meget sød og kærlig mand, siger hun.

Om årsagen til alkoholproblemerne siger moren:

- Han er stresset, fordi han drikker og arbejder samtidig. Han har nemlig meget at se til på jobbet og kan ikke overskue det, selv om det faktisk går rigtigt med firmaet, siger hun og fortsætter:

- Jeg har det rigtig skidt. Jeg har ekstremt dårlig samvittighed, fordi jeg bruger så megen energi på at tænke på, om jeg nu gør noget, som kan gøre ham vred. Jeg får slet ikke givet børnene nok opmærksomhed, erkender moren,

Håb forude

For nylig fik den fortvivlede mor endelig håb om, at bedre tider er i vente.

I Skamby Børnehave er de ansatte siden 1. september begyndt på en ny og mere konfronterende stil over for forældre med alkoholproblemer netop for at kunne hjælpe familier som denne.

Pædagogerne havde gennem længere tid lagt mærke til børnenes ændrede adfærd og bad derfor for en uge siden hendes mand om at komme ind til en snak sammen med en alkoholkonsulent fra Odense Kommune.

- De skar konsekvenserne af drikkeriet ud i pap for ham. De fortalte, hvad han kan miste, hvis han fortsætter, siger moren og fortæller, at han nu endelig har sagt ja til at komme i alkoholbehandling.

- Det er rigtig vigtigt, for jeg er nået til det punkt, at jeg ikke gider mere. Jeg skal tænke på mig selv og mine børn, siger hun.

Vigtigt med hjælp udefra

Moren er overbevist om, at det er børnehavens åbenhed om problemerne, der har hjulpet hendes mand i behandling.

- Det har været afgørende, at der kom nogen udefra og tog fat i ham. Hans egen omgangkreds er nemlig folk, der gerne vil have øl, og derfor har de ikke reageret, siger moren, der mener, at man generelt skal turde være mere åbne og sige noget til folk, der drikker.

- De skal vise, at de lægger mærke til det - det virker, siger hun.

Hun konstaterer, at hun herfra kun kan håbe på, at alkoholbehandlingen virker.

- Jeg vil have min gamle kæreste igen. Han er jo verdens sødeste mand, når han ikke drikker alle de øl, siger hun.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
Børnehave bryder alkoholtabu

Børnehave bryder alkoholtabu