Skamby Børnehave har lært at konfrontere forældre med alkohol- problemer. Åbenheden har hjulpet flere i behandling
SKAMBY: Problemer med alkohol blandt forældre er ikke længere et tabu i Skamby Børnehave.

Her er pædagogerne gennem de seneste tre måneder blevet undervist af to børnekonsulenter fra Alkoholbehandlingen i Odense. Det har lært pædagogerne at opdage, hvis forældre har problemer med alkohol og at sige det direkte til dem, så både forældrene selv og børnene kan få hjælp.

Processen begyndte 1. september og fortsætter frem til januar. Her har de ansatte blandt andet været på kurser og øvet sig med rollespil.

Og allerede nu har den ærlige og informative stil givet pote. To familier har nemlig meldt sig til Alkoholrådgivningen i Odense, og det glæder leder i børnehaven Sisse Dohrmann.

- Det viser, at det hjælper at bryde alkoholtabuet og være åbne, når vi ser et muligt problem, konstaterer hun.

Skamby Børnehave er en del af Sundhedsstyrelsens landsdækkende kampagne "Projekt børn i familier med alkoholproblemer", der sætter fokus på børn, som vokser op i familier med alkoholproblemer.

Sætter fokus

Ifølge Sundhedsstyrelsen drikker cirka 850.000 danskere flere genstande end de anbefalede 14 til kvinder og 21 til mænd om ugen. Mange af disse er i stor risiko for at udvikle alvorlige alkoholrelaterede sygdomme, afhængighed og få sociale følgeskader. Deres børn har lettere ved at blive triste og angste og har ofte lavt selvværd, der kan præge den enkelte resten af livet

Derfor er det vigtigt at få hjulpet forældrene så hurtigt som muligt, og her er leder Sisse Dohrmann klar til at handle og gøre en forskel.

- Vi har valgt at sige ja til at være med, fordi det er et vigtigt område at sætte fokus på, siger hun og slår fast, at Skamby Børnehave ikke har flere problemer end andre børnehaver.

Steffen Christensen fra Alkoholbehandlingen i Odense er en af de børnekonsulenter, der har holdt kurser for de ansatte i Skamby Børnehave og stadig er tilknyttet stedet.

Han forklarer, at problemer med alkohol er et tabu-område, hvor det derfor er vigtigt at reagere, når man som pædagog opdager et muligt problem.

- Som pædagog oplever man nogle gange forældre, der kommer til at drikke for meget, og her er det vigtigt, at pædagogerne har den rette viden om, hvad de kan gøre for at hjælpe og ikke mindst siger det til dem, siger Steffen Christensen og forklarer, at en almindelig definition på alkoholproblemer, er, når man ikke kan udføre det, man skal kunne som eksempelvis far eller kollega, og det påvirker omgivelsernes følelsesmæssige bånd til en.

Ser efter tegn

Dels skal man ifølge børnekonsulenten vide, hvilke tegn man skal kigge efter hos forældrene og hos børnene for at opdage problemerne, dels skal man være klar til at konfrontere forældrene med mistanken, eller rettere "bekymringen", for ordvalget er ifølge Steffen Christensen utroligt vigtigt, når man konfronterer forældrene - de må nemlig ikke føle, de er under anklage, men at de får hjælp.

Det har pædagog i børnehaven Christina Nielsen lært. Hun forklarer, hvordan pædagogerne nu vurderer, om der er problemer med alkohol blandt forældrene.

- Vi har en undringsbog, hvor vi skriver, hvis vi synes et barn har ændret adfærd. Vi ser på tegn som hidsighed og muthed, og om de er apatiske og ikke leger. Vi ser også på forældrenes adfærd, siger Christina Nielsen. Hun forklarer videre, at næste skridt er at tage en snak med forældrene om observationerne gennem en privat samtale.

- Det handler om at sige det til dem, for du får måske ikke chancen igen. Og selv om det er personligt, så har vi jo øget underretningspligt og skal handle, slår hun fast.

Ok at spørge forældrene

Hos forældrene er de nye og mere nærgående pædagoger blevet taget godt imod.

Anita Hansen er formand for forældrebestyrelsen. Hun føler ikke, at forældrene bliver mistænkeliggjort i hverdagen, selv om de ved, at de bliver lagt mærke til og kan blive kaldt ind til samtale.

- Vi forældre ser det som noget, der bliver gjort for vores børn. Og ved at tale om det generelt, er det ikke længere et tabu, og på den måde bliver det nemmere at gribe ind - også fra forælder til forælder, siger Anita Hansen. Hun mener, at børnehaven har været god til at informere om de nye holdninger, så alle forældrene ved, at de kan blive spurgt ind til det, uden det er en stor mistænkeliggørelse af dem, men mere for børnenes og deres egen skyld.

Leder Sisse Dohrmann fortæller, at børnehaven fremover vil være endnu mere åben om stedets nye politik.

- Vi vil skrive det ind i vores velkomstfolder, så alle forældrene er klar over holdningen, siger hun.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

Mor: Hans druk ødelægger vores familie