Fabrikantens mystiske selvmord

Harald Plum rejste monumentet "Thors kamp mod jætterne" på Torø. arkivfoto: anders brohus

Fabrikantens mystiske selvmord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

HISTORIE: Hvem ved noget om Harald Plums død i 1929?

Hvordan kan det lade sig gøre at begå selvmord ved først at skyde sig selv to gange i brystet den ene dag, og næste dag skyde sig igen det samme sted for derefter at dø af det?

Konspirationsteorier trives i bedste velgående, og også på Vestfyn, hvor en af Danmarkshistoriens mest farverige forretningsmænd den 24. oktober 1929 angiveligt begik selvmord på den lille ø Torø lige syd for Assens.

Det var Harald Plum, og siden har det gennem årtier svirret med rygter om, at der lå en forbrydelse bag det, der officielt blev betragtet som et selvmord.

Økonomisk eventyr

Det har den danske forfatter Lars Bugge forsket lidt mere i, og i opfølgningen til sin bog "Konspirationsteorier", som udkom sidste efterår på Forlaget Dingbat, gennemgår han netop de mystiske detaljer omkring Harald Plums dødsfald.

Forretningsmanden huskes mest for sit vilde økonomiske eventyr, som til sidst tvang Landmandsbanken i knæ. Forinden gik det ellers godt med forretninger for Harald Plum, som af mange blev betragtet på grænsen mellem gal og genial.

Hans hovedvirksomhed, Transatlantisk Kompagni, var på alle måder en værdig konkurrent til Østasiatisk Kompagni (ØK). Men efter den russiske revolution i 1917 tabte Harald Plum enorme summer til Rusland, og i 1922 gik hans selskab i en konkurs af historiske dimensioner.

Excentriker

Den største kreditor var Landmandsbanken, der tabte 250 millioner kroner. Det var et gigantisk beløb dengang, hvor den danske stat i 1917 havde solgt de vestindiske øer for "bare" 94 millioner kroner.

Harald Plum rejste sig, men sidst i 1920'erne gik det galt igen, og der blev indledt politiundersøgelser mod ham. Den 24. oktober 1929 skød han angiveligt sig selv på Torø ud for sin fødeby Assens.

Harald Plum havde ifølge Lars Bugges research i flere bøger - blandt andet Carl Madsens bog "Fortids møre mur" - ry for at være en excentriker, og da han samtidig var psykisk ustabil, kunne selvmordet virke sandsynligt.

Alligevel er der ifølge Lars Bugge flere mistænkelige detaljer ved selvmordet.

Blandt andet findes der ingen obduktionsrapport.

Den 23. oktober 1929 skød Harald Plum sig to gange i brystet med en revolver. Skuddene var dog ikke dødbringende. Hans pårørende fandt ham og fjernede revolveren. Lægen ankom og gav Harald Plum en saltvandsindsprøjning.

Dagen efter skød han sig igen i brystet med en pistol, han havde gemt under sengen. Skuddet var dræbende.

Ubesvarede spørgsmål

Hér er det så, at spørgsmålene tordner sig op, konkluderer forfatteren til "Konspirationsteorier".

- Hvordan kan man begå selvmord, der er så langtrukket og smertefuldt?

- Hvorfor skyde sig selv i brystet, når det ville være mere effektivt at skyde sig i hovedet for at være sikker på at dø?

- Hvis man først har skudt sig to-tre gange i brystet, hvorfor så ikke gøre arbejdet færdigt samme dag?

Derfor opstod der rygter om, at nogen havde "hjulpet" den tidligere så ihærdige fabrikant med at tage livet af sig.

Harald Plum havde udfordret H.N. Andersens firma, Østasiatisk Kompagni, og de to herrer var nærmest fjender.

Harald Plum havde rejst en statue på Torø af Thors kamp mod jætterne, og var et symbol på Harald Plums kamp mod de fjender, der havde fældet Transatlantisk Kompagni.

Harald Plum havde bestilt en ekstra jætte, som skulle angribe Thor bagfra. Denne jætte var udstyret med H.N. Andersens ansigtstræk.

Fjenden skulle med ned

Nogle kilder hævder, at Harald Plum blev gjort tavs af en mand, som handlede på ordre fra H.N. Andersen. Motivet skulle være, at Harald Plum ville afsløre nogle af ØK's hemmeligheder fra magtens skyggespil. Som knækket mand kunne Harald Plum have været fristet til at trække sin værste fjende med ned.

Lars Bugge undrer sig over, hvorfor de pårørende forsøgte at skaffe sig af med pistolen og revolveren.

"Et selvmord bliver først mistænkeligt, når man fjerner det våben, selvmordet er udført med. Puslespillet mangler nogle brikker, og man må håbe, fremtidens historikere kan finde dem," skriver Lars Bugge i sit foreløbige manuskript til sin opfølgning, der udkommer til efteråret på samme forlag.

Flere kilder efterlyses

Og netop de brikker håber Lars Bugge, nogle af Stiftstidende læsere kan hjælpe med at finde.

- Jeg vil gerne høre fra folk på Vestfyn, som eventuelt ved mere om de mystiske omstændigheder ved selvmordet, fortæller Lars Bugge.

Læs bagsiden

Fabrikantens mystiske selvmord

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce