Manden, mange elsker at hade

Foto: John Fredy

Manden, mange elsker at hade

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den kontroversielle advokat bliver 70 år i dag

Han er manden, mange elsker at hade. Han dukker op i aviser, i radio og på tv i en nærmest uendelig strøm og har altid en kommentar. Som mange postulerer, så elsker han "at være på" og "pleje sit image." Manden, der er tale om, er advokat Bjørn Elmquist.

I dag er det 70 år siden, han kom til verden i Svendborg, hvor faderen var speditør, og hvor Bjørn tilegnede sig sine første skolemæssige kundskaber, inden han i 1957 blev student fra Øster Borgerdyd i København.

Bjørn Elmquist ville være advokat, så han blev straks immatrikuleret på Københavns Universitet, hvorfra han i 1963 dimitterede som cand.jur.

Allerede i studietiden havde Bjørn Elmquist vist, at han var "den lille mands" væbner, så det kom ikke som nogen overraskelse, at han efter eksamen brugte noget af sin tid som rådgiver i Studenternes Retshjælp for Ubemidlede. I samme periode var han også auditørmedhjælper ved Bornholms Værn og dommerfuldmægtig i Rønne, inden han tiltrådte som sekretær i Udenrigsministeriet.

Herfra blev han sendt til Bruxelles som ambassadesekretær ved den Danske EF-Mission, og her grundlagdes interessen for at gøre sig i aktiv politik, selv om der skulle gå endnu en halv snes år, inden han blev fuldtidspolitiker.

Danmarks Radio havde set Bjørn Elmquists talent for at kommunikere, så i 1971 blev han ansat som EF-medarbejder med base i København, inden han i 1973 vendte tilbage til den belgiske hovedstad som DR's korrespondent.

Bjørn Elmquist var nu i både radio og tv dagligt, og endnu oftere tronede han frem i ruden, da han i 1977 blev studievært på TV-avisen.

Sin popularitet og kendthed udnyttede Bjørn Elmquist, som gjort tidligere af andre kolleger, til at tage imod et tilbud fra Venstre om at lade sig opstille til Folketinget som kandidat i Aalborg Nord.

Bjørn Elmquist kom i den lovgivende forsamling den 23. november 1979, og han blev omgående formand for det magtfulde Udenrigspolitisk Nævn, hvis førstemand han var i 11 år. Elmquist kunne have siddet længere, men den 5. november 1990 forlod han Venstre efter uoverensstemmelse med Uffe Ellemann-Jensen og var løsgænger i otte dage.

Herefter repræsenterede han Det Radikale Venstre i Glostrupkredsen, men opnåede ikke valg for sit nye parti. Fra 1994 skiftede Bjørn Elmquist til Lyngby-kredsen. Han blev igen indvalgt i Folketinget, men fire år senere tabte han mandatet til Morten Helveg-Pedersen.

Valgnederlaget betød, at Bjørn Elmquist forlod partipolitik, men han undlod så sandelig ikke at blande sig i den offentlige debat.

Han startede igen som advokat. I første omgang som ansat, for i 2002 at åbne egen praksis, og i fjor fik Bjørn Elmquist møderet for Højesteret.

Som advokat har Elmquist igen formået at få bragt sig i offentlighedens søgelys masser af gange.

Han har nemlig påtaget sig forsvarsopgaver, som mange af hans kolleger helst ser sig fritaget for.

Bjørn Elmquist var forsvarer i sagen om æresdrabet på Ghazala Khan i Slagelse. Han stod også bag den tidligere efterretningsagent Frank Gervil, da denne var tiltalt og blev dømt for at lække statshemmeligheder til pressen, og det var også Elmquist, der var den ene af forsvarerne i den såkaldte terrorsag fra Vollsmose.

I netop den sag forstod Bjørn Elmquist nærmest efter hver enkelt retsdag at komme i samtlige elektroniske- og skrevne medier med sin fordømmelse af anklagemyndigheden, efterforskningen, overtrædelser af konventioner og meget mere.

At Bjørn Elmquist af sind er "den lille mands beskytter" bevises bl.a. af, at han har siddet i bestyrelsen i Center for Menneskerettigheder. Han har været formand for bestyrelsen i Amnesty International i Danmark fra 1992-1994, og siden 2004 har han været formand for Retspolitisk Forening.

Fra Bjørn Elmquists hånd er også kommet en del bøger i årenes løb.

Når Elmquist endelig har tid til at koble fra, foregår det primært i sommerhuset i Liseleje og blandt veteranspillerne i fodboldklubben AB.

Manden, mange elsker at hade

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce