Operation slapsvans


Operation slapsvans

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pengene er gode nok. De lugter som bekendt ikke. Men stinker det ikke lidt, at en superidealistisk og smuk idé er forvandlet til en ren egoisme? Operation Dagsværk har eksisteret i årtier, og det var en godt tænkt tanke at give en masse gymnasieelever fri til at arbejde for mindre privilegerede unge i den tredje verden. En fridag fra fysikafleveringer, latinremser og stressende fremlæggelser, et frirum til både at rejse nogle penge og dvæle et øjeblik ved, at andre ikke er lige så forkælede og forvænte som én selv.

Opfindsomheden til at lave alt andet end et stykke ærligt arbejde for dette års skoleprojekt i afrikanske Niger har været stor.

Gymnasie-fridagen er blevet brugt til golfspil, diskoteksbesøg, videomaraton, miniferier, køreprøve og hvad man ellers kan dyrke sig selv med. I den groteske ende har nogle gymnasieelever købt sig fri af den dårlige samvittighed ved at blokke forældrene for 200-300 kr. til det afrikanske projekt. Det stinker. Et stort flertal af 27 elever i en 1. g på Sct. Knuds Gymnasium erkendte i gårsdagens avis, at Operation Dagsværk ikke var andet end en midtugefridag.

Deres rektor kunne nok ønske, at der var større interesse i at bidrage med arbejdskraft til fordel for et ulandsforetagende, og nogle af de unge, som trods alt var aktive og fik solgt kage for 1090 kr., var totalt forargede over kammeraternes lusede reaktion. De brugte udtrykket "mega-egocentrerede". I stedet for at nøjes med at spanke operationens dagdrivere, kom de med et konstruktivt forslag. Sørg for, at der ligger en bunke færdig-strikkede job klar.

Præcis der er problemet. Operation Dagsværk har altid været en blanding af skæg, ballade og kreativitet. Ikke så meget sved og hårdt arbejde. Reelle opgaver med et ærligt indhold har været en mangelvare og op til den enkelte selv at opfinde. Hvis man ikke selv har fantasi til at kreere et job, går dagen let op i hat og briller. Det kan jo ikke være rigtigt, når alle er enige om, at vi i vores samfund "mangler hænder". Sociale projekter. Børn. Ældre. Der er mange muligheder for at gøre en forskel, og hvis lønnen typisk er på et par hundrede kroner, er det vel til at lirke ind i de fleste budgetter.

Politikere til højre og venstre træder hinanden over tæerne for at udtrykke deres bekymning over Operation Slendrian.

Skal der gives skolefri, skal det også være til et ædelt formål.

I Operation Dagsværks bagland er det tid at evaluere, hvad der skal ske.

Opbakningen er mildt sagt skrantende, og det gælder både idéen og økonomien. Der skal nyvurderes og opfindes. De skal simpelthen være mere skarpe, hvis gymnasieeleverne skal gå til værket med krum hals og bankende idealisme. Og det ville være synd. For vores unge og deres kammerater i den tredje verden. Operationen lykkedes og dagsværket døde. Næsten.

Operation slapsvans

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce