Storgartneriet PKM i Søhus fastholder basis i Odense efter stor udvidelse og rekordresultat
Danmarks største blomstergartneri, PKM A/S i Søhus ved Odense, udvider igen og flytter en del af sin produktion til Kenya.

- Ikke alene fordi det er mere lønsomt at producere der, men for at få mere plads i Odense til vores hovedkultur, klokkeblomster, i højsæsonen om foråret. Beskæftigelsen i Danmark forbliver på samme niveau som nu, siger gartneriejer Kristian Madsen.

Det er PKM's forårs- og efterårskaktus, som i fremtiden grundlægges under Afrikas sol for som færdige stiklinger at blive sendt til Europa med fly til væksthusene i Odense.

Afrikansk partner

Kristian Madsen og hans produktionsdirektør Erik Moes, der har fået ideen til Kenya-projektet, har indgået aftale om et joint venture med et stort lokalt gartneri i udkanten af Nairobi. Med udviklingsstøtte fra Danida investeres der syv millioner kroner i 10.000 kvadratmeter væksthusareal. Halvdelen af arealet er taget i brug, og resten følger i 2010 og vil til den tid på årsbasis lægge grund til en årlig produktion af 4,5 millioner kaktus.

De foreløbige erfaringer med at have kaktus i Kenya er, at moderplanter udviklerne større robusthed end i vort klima.

Vækst og overskud

Den afrikanske investering kommer efter endnu et særdeles godt år for PKM, der ligger i front i en branche, der ellers er trængt af hård konkurrence og vigende priser.

- En målrettet satsning på produktudvikling, salg i tæt dialog med vores kunder eksportører og en fortsat effektivisering af produktionen herhjemme, i Polen og nu også i Kenya har givet et resultat, som er bedre end forventet og blandt de bedste resulktater i gartneriets historie, siger Kristian Madsen i en kommentar til det netop offentliggjorte regnskab for 2007/08.

Omsætning steg påny

Årsomsætningen blev øget med lige knap 14 procent til 146,7 millioner kroner. Fremgangen skyldes til dels, at der siden december 2007 er produceret potteplanter i yderligere 24.000 kvadratmeter nye moderne væksthuse. Det nye produktionsareal er opført i Søhus og udgør en investering på over 50 millioner kroner.

Resultatet før skat er øget til 12,3 millioner kroner før skat fra 10 millioner kroner året før.

Efter skat blev resultatet på bundlinjen 9,1 millioner kroner. Kristian Madsen glæder sig over, at gartneriets 60 års jubilæum kan fejres med et årsresultat, som er bedre end budgetteret.

I regnskabsåret 2008/09 venter PKM også et tilfredsstillende resultat, dog på et lidt lavere niveau end i det aktuelle regnskab.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle

Gartneriet PKM