Havfruen fra det ydre rum

Charlotte Heje Haase har altid skrevet, så familien og vennerne blev ikke overraskede over, at hun skulle udgive noget en dag. Det var indholdet, der overraskede.
Foto: thomas tolstrup

Havfruen fra det ydre rum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Spacemermaids dagbog på nettet er Danmarks første blook - nu kommer "Skydykker uden faldskærm"

Charlotte Heje Haase, 31, udgiver som Spacemermaid (rumhavfrue) anden del af Danmarks første blook.

En blook er sammentrækningen af blog og book og et kendt fænomen i USA og England, men altså først nu en realitet i Danmark.

Inden jeg går over til at tale med forfatteren om, hvorfor hun i 2004 begyndte at blogge anonymt på nettet under navnet Spacemermaid, må jeg som den spørgende og meget ældre journalist lige indvie hende i mine egne forbehold:

At skrive dagbog på nettet er efter min mening en selvudlevering, der overskrider grænserne for privatlivets fred. For det går jo også ud over familie og venner. Alle dem, man skriver om, når man skriver dagbog.

- Da jeg oprettede min dagbog på www.fyldepennen.dk, tænkte jeg ikke så meget over, at der var mange, der læste med, siger Charlotte Heje Haase.

Reaktioner skiftede

- Jeg skrev et stykke hver dag, og jeg gjorde det bare for at sætte ord på nogle ting og nogle følelser. En slags selvterapi. En hverdagsting.

- Men så blev det mere privat, og nogle begyndte at kommentere teksterne. Dermed fik jeg et fortroligt forhold til de andre på den anden side. Selv om vi alle var anonyme, siger Charlotte Heje Haase.

Charlotte Heje Haase har skrevet altid og også gået på skrivekurser. Forfatterskolen turde hun ikke søge ind på.

I stedet blev det studier i litteraturvidenskab på Syddansk Universitet i Odense - efterfulgt af en master i kommunikation og sociologi fra Goldsmiths College, University of London.

Alligevel var det ikke så overraskende for familie og venner, at Charlotte Heje Haase i 2007 debuterede som forfatter.

Men det var overraskende, at det var chick lit - at det handlede om hendes eget liv. "Hvorfor udkommer du med det der", var reaktionen.

- Jeg havde jo ikke fortalt min familie, at jeg skrev dagbog hver dag på nettet, siger Charlotte Heje Haase.

- Min veninder vidste heller ikke, at jeg skrev det. De spurgte også: Hvorfor gør du det? Og hvad står der om mig?

- Derfor havde jeg da nogle diskussioner. Hende, der hedder Lea i bogen, sagde: Kom nu til mig en anden gang, hvis der er noget, du er irriteret over. Det var naturligvis underforstået, at jeg ikke skulle gå ud og skrive om det offentligt, siger Charlotte Heje Haase, som dog nu oplever det modsatte.

- Nu siger veninderne tværtimod: Skal du ikke også skrive om det her?

Uskylden er røget

Charlotte Heje Haase blogger ikke længere så privat. Efter at hun blev opdaget af firmaet Bogudvikling og bedt om at udgive sin indlæg i bogform, er der sket noget.

- Uskylden er røget, fordi anonymiteten er røget. Hvis jeg skrev sådan nu, ville det ikke blive ægte, fordi jeg hele tiden skal passe på, at jeg ikke træder andre over tæerne, siger Charlotte Heje Haase.

Der er alligevel grænser for, hvilke tanker kæresten, bedsteforældrene og chefen skal høre

Spacemermaid/Charlotte Heje Haase: "Skydykker uden faldskærm. En weblogroman". 208 sider. 200 kroner. Lindhardt og Ringhof.

Havfruen fra det ydre rum

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce