Til det hårdere, til det mørkere, til det bedre


Til det hårdere, til det mørkere, til det bedre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Peter Sommer tager fat, hvor det gør ondt på sit tredje album, der fjerner fokus fra Valby Bakke og Skanderborg, og retter det indad

Peter Sommers talent for ord har altid været synligt. Fra Superjegs betragtninger på "Lars Tyndskids Mark" til hans solokarrieres opstart med fortællinger om de steder, hvor man taler og de steder, hvor man snakker, hvis man altså kan se skoen for bare tæer. Men der har hidtil ikke stået så meget på spil i Sommers tekstunivers, som der gør nu. Skanderborgenseren har åbnet skjorten, spyttet fredspiben ud og vendt blikket indad.

"Til Rotterne, Til Kragerne, Til Hundene" indledes med en klar indikation på, hvad der venter. "Han har så meget at sige/der ikke kan komme på tale/de må skære i hans krop/hvis de vil se, hvad han har på hjerte," snerrer Sommer selverkendende med en indirekte henvisning til hans egen fortid. Det er sangskriverens møde med sit eget mørke, vi her lægger øre til. Og det er effektivt.

Gennem albummet gør Sommer op med indebrændthed, melankoli, livets meningsløshed, flugten fra egne følelser, den manglende selverkendelse, ubeslutsomheden og afmagten. Men samtidig viser han vejen videre ved i "Himmelflugt" at hylde viljen til at turde opsøge heldet.

Musikalsk er den raslende, akkustiske guitar presset i baggrunden af en mørkere og mere mekanisk instrumentering for så vidt angår pladens rockede numre. Der er gjort flittig brug af programmeringer, og gnistrende guitarer, mens pladens midterste balladesektion holdes simpel omkring klaver, trampeorgel og Sommers fortsat svagt brægende vokal.

Men denne tredje udgivelse bevæger Peter Sommer sig ind i et territorium, hvor han kan måles mod dansk sangskrivnings helt store navne som C.V. Jørgensen og Allan Olsen. Og langt hen ad vejen matcher han dem. Dog mangler han at få mere melodisk kvalitet implementeret i det nye format, så den musikalske oplevelse kan blive en lige så stor som den lyriske. Men foreløbig kan det konstateres, at den nyttilkommende tyngde klæder Sommers sangskrivning, og at han med "Til Rotterne, Til Kraverne, Til Hundene" har begået ikke bare sin vigtigste, men også sin hidtil bedste plade.

Om Albummet

Peter Sommer: "Til Rotterne, Til Kraverne, Til Hundene", Genlyd/Sony BMG.

Til det hårdere, til det mørkere, til det bedre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce