Barack Obama og Karen Blixen

Foto: Tegning: Gert Ejton

Barack Obama og Karen Blixen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det har altid ligget i kortene, at Kenya skal få en særlig rolle i Afrikas udvikling. Nu tyder meget på, at landet kan blive et nyt IT-mekka.

Man bliver mødt med smil, når man spørger folk på gaden i Nairobi, om de bakker op om Barack Obama.

Der er overalt i Kenyas hovedstad tegn på, at folk ser ham som deres mand i den store globaliserede virkelighed. Den måske kommende præsident, hvis far var kenyaner, manifesterer sig gennem Obama-fotos lagt frem på fortorvet hos gadesælgeren, Obama-bøger i blad- og boghandleres vinduer. Foran køledisken i supermarkedet på Monrovia Street ser jeg en mand med en officiel Obama-kasket: hvid og blå Obama-signatur på sort bund.

Siden Karen Blixen og med hende tusinder af håbefulde europæiske iværksættere i årene op til 1. verdenskrig bragte sig selv, deres uddannelse, talenter og formuer til det østafrikanske højland, hvis kølige klima minder om Europas, har det ligget i kortene, at Kenya skal få en særlig rolle i Afrikas udvikling.

Nogle skønånder vil sikkert rejse børster, når baronesse Blixen forbindes med begrebet "iværksætter". Men det ligger lige for. Hendes berømte bog "Den afrikanske farm", eller "Out of Africa" som den hedder på engelsk, tager klart sit udgangspunkt i den arbejdsplads, hvor hun 1921-31 var ansat som manager.

Når fans ikke forbinder "Den afrikanske farm" med en rapport fra forreste frontline af danske investeringer skyldes det den myte og stærke romantisk længsel om et liv i frihed og oprindelighed som "Den afrikanske farm" repræsenterer. Hos folkene på det 2400 hektarer store landbrug fandt godsdirektøren den livskraft og aristokratisk stolthed, som hun følte var gået tabt herhjemme.

Herudover kommer, at hendes Afrika-projekt udviklede sig katastrofalt: utro ægtemand; elskeren, der styrtede ned; kaffefarmen, kronisk underskudsgivende. Hun må have haft svært ved at tale om sin fyring, for i "Den afrikanske farm" kom der til at stå: "Jeg havde en farm i Afrika for foden af bjerget Ngong."

Selv om Karen Blixen senere skulle markere sig som et kvindeligt ikon, der stod frem i tv og i øvrigt forhandlede internationale film- og bogrettigheder bedre end tidens professionelle, havde ægtemandens dispositioner i Kenya mærket hende:

"Det var ikke hans store Fejl, som gjorde, at jeg ikke kunne holder det gaaende med ham, men de smaa daglige Plader-: at han laante Penge af mine sorte Folk, og lovede dem at jeg skulle betale dem tilbage; at han pantsatte alle mine Ejendele eller fik mig ind på Forretninger, hvori en eller anden Klausul blev holdt skjult for mig, som endte med at gøre det hele til Svindel," hed det senere i et brev til Sophie Bernstorff-Gyldensten.

Blixens tragedie har næppe inspireret til investeringer i Kenya. Hertil kommer de tilbageslag som har plaget Afrika, efter at europæerne har opgivet herredømmet og som har givet mange en opfattelse af, at Afrika notorisk er tabt bag globaliseringen.

Tilbage i 1963 havde Ghana og Sydkorea cirka samme bruttonationalprodukt! Men hvor er Ghana blevet af i dette regnestykke? IT-mæssigt har man senest hørt Ghana omtalt i forbindelse med ulovlig import af elektronikskrot fra Livgarden og Danske Bank.

Det er ikke i den tidligere danske koloni man skal finde IT-spydspidserne. Men bedst som man tror, at Afrika er tabt, ser man pludselig økonomiske vækstcifre for især Kenya, som ligner de fjernøstlige tiger-økonomier.

Efter at Indien siden liberaliseringerne i begyndelsen af 1990'erne er braget igennem som softwareudviklere for os andre og blevet dyre, er turen nu kommet til nye prisfordelagtige udbydere. Her er Kenya overraskende i spil.

Når man færdes i IT-miljøet i Nairobi, som jeg gør det, kan man ikke lade være med at blive smittet af den begejstring og det fokus, folk har på at udvikle IT- og infrastrukturen til at blive en sand eksportsucces ligesom kaffen og turismen. "Jeg glæder mig til at være her om tre år," hedder det fra dir. Johnni Kjelsgaard fra Growth Africa Consulting, der har kontorer ikke så langt fra bydelen Karen, der har sit navn fra The Karen Coffee Company, opkaldt efter, ikke Karen Blixen, som mange tror, men Blixens arbejdsgivers datter. Kjelsgaard har i ti år drevet Growth Africa Consulting, der især hjælper danske virksomheder med at få fodfæste på det østafrikanske marked.

En lignende optimisme finder jeg hos David Svarrer, der højt til vejrs i en af Nairobis skyskrabere har skabt en bemærkelsesværdig uddannelsesinstitution, Digital Age Institute, hvor vægge og gange og auditorierne efter Rudolf Steiners principper er kurvede.

Her underviser David og hans stab fra SCR Gruppen ikke blot studerende i algoritmer, C++ og vanskelige Microsoft-certificeringer, men på grund af en eventyrlig efterspørgsel har de tilmed travlt med at udvikle administrative systemer til vandværker, skoler og biblioteker og stregkodebaserede adgangskontrolsystemer.

David Svarrer, hvis kenyanske hustru har stiftet et firma som rekrutterer IT-professionelle (til danske virksomheder) ser et enormt potentiale, men erkender også, at det kan være vanskeligt at manøvrere mellem hvad den danske datalog kalder "baggårdsinteresser".

Men, at det er ved at lykkes at "bringe Bangalore til Kenya", som David Svarrer udtrykker det, beviser et andet dansk IT-foretagende iSys, der med en voksende stab af unge, sorte programmører bl.a. arbejder på at udvikle hundreder af danske virksomheders lønningssystemer.

I modsætning til inderne, der, efter liberaliseringen i starten af 1990'erne, er blevet eftertragtede, efterspurgte og mætte på at udvikle software for europæerne, sikrer en foreløbig beskeden efterspørgsel på de højtuddannede dataloger, at pris/kvalitetsforholdet er helt i top.

Men så er der januar måneds politiske uroligheder, der med mindst 1300 døde ikke blot har lagt en skygge over optimismen, men hvor nedgangen i turisme har medført stigende arbejdsløshed og sult blandt de fattigste.

Johnni Kjelsgaard, der ligesom David Svarrer er gift lokalt, mener, at urolighederne når at gå i glemmebogen, inden at de store investorer melder sig næste år.

Men med vestlige medier, som i en stadig kamp om seertal er mere og mere tilbøjelige til at fokusere på død og lemlæstelse, vi hører oftest om udviklingslandene når katastrofen rammer dem, er Kenyas vej mod Outsourcing 2.0 en vej op ad bakke.

Selv om Karen Blixen faktisk støttede Kenyas frihedsleder Jomo Kenyatta, hviler nedarvede fordomme i stil med "Tin Tin i Congo" stadig tungt over vores opfattelse af afrikanerne. David Bowie synger på albummet "Lodger": "Africa is sleepy people", og man kan ikke lade være med at tænke på, hvilken ikon-værdi valget af Obama til USA's præsident vil have for hele det kreative og innovative klima i Østafrika.

Mindre kan også gøre det. På vejen hjem fra iSys Kenya delagtiggør taxachaufføren JJ mig i sine fremtidsplaner: Ikke mange børn. Meget overarbejde. Al overskuddet investeres i udlejningsejendom. Børnene skal have råd til den universitetsuddannelse han ikke selv fik.

Kongresmedlemmet John Conyers kunne nyligt på demokraternes convent fastslå: "En amerikansk præsident med afrikanske rødder er naturligvis et stærkt signal ikke blot til Afrika, men til hele verden."

Mindre tiltag tæller dog også. I Nairobi repræsenterer danske Growth Africa f.eks. MYC4, der over nettet formidler mikrolån til små afrikanske selvstændige som JJ.

Efter bedste eBay-princip skal långiverne konkurrere med hinanden om at give de mest favorable lån. Omvendt er afkast på gennemsnitligt 12,6 % ikke at kimse af. Iværksætterånden findes. Og for afsluttende at drage parallel til Obama:

Store amerikanske præsidenter har altid repræsenteret en stor mission. Reagan fik afskaffet "Ondskabens imperium". Måske vil Obamas mission være at inddrage Afrika i det gode globaliserede selskab? Sarah Palin ses - ikke overraskende, måske - sjældent afbilledet i den kenyanske presse.

Barack Obama og Karen Blixen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce