Afvænningshjemmet Udbyhus tog medicin fra psykisk syg kvinde, som endte med at kaste sig ud foran et tog. Ekspert er i oprør.
Efter 20 dage på afvænningshjemmet Udbyhus står Susanne Lausen op af sin seng tidligt om morgenen, går ned til jernbanesporet tæt ved og kaster sig ud foran et tog.

Det var konsekvensen af, at behandlerne på afvænningshjemmet Udbyhus valgte at fratage den psykisk syge kvinde sin receptpligtige medicin.

Det fremgår af programmet "Operation X", som vises på TV 2 i aften.

Selvmordstruet

Forud er gået et ulykkeligt forløb. 20 dage tidligere er Susanne Lausen tjekket ind på Udbyhus i Nr. Aaby efter et selvmordsforsøg.

Igennem 11 år har den 39-årige kvinde været ind og ud af psykiatriske afdelinger, og i samråd med hendes mand er Udbyhus et desperat forsøg på bedring.

Men egentlig burde Susanne Lausen aldrig være endt på Udbyhus - et behandlingssted, der primært tager sig af alkoholikere.

I de seneste par år har behandlingsstedet dog valgt at udvide til at behandle for psykiske lidelser som depression og angst.

Personalet på Udbyhus er ikke uddannet til at tage sig af psykisk syge mennesker. Samtlige behandlere på stedet har kun én kvalifikation: De er selv tidligere alkoholikere.

- Jeg forstår ikke, hvordan de overhovedet kunne overveje at tage hende ind, siger Susannes søster, Gitte Lausen.

Hun og resten af familien er blevet forsikret om, at Udbyhus har både en psykolog og en læge fast tilknyttet.

Sandheden er, at Udbyhus ikke har tilknyttet en fast læge. Stedet har heller ingen psykolog. I stedet er det behandlerne, alle tidligere alkoholikere, som står for at disponere over patienternes medicin, som de finder det rigtigt.

Metoden er den såkaldte 'Minnesota-model', som "sigter mod total frihed fra både alkohol og medicin. Det er vores overbevisning, at kroppen ikke skal "snydes" til at tro, at den er rask," står der på Udbyhus' hjemmeside.

Det vil sige, at patienterne bliver frataget medicin for at få det bedre - ligegyldigt hvilke symptomer og hvilken sygdom de har.

Farlig behandling

Ifølge cand.psyk og ph.d. Per Nielsen fra det anerkendte behandlingssted Ringgården i Middelfart er behandlingen på Udbyhus direkte farlig.

- Man må slet ikke gå ind og pille ved medicinen, hvis man ikke har forstand på det. Det kan folk blive frygteligt psykisk forværrede af. Der er eksempler på folk, der har været indlagt i måneder efter sådan en behandling, siger Per Nielsen.

For Susanne Lausen betyder manglen på medicin, at hendes depression og psykoser forværres, og hun klager til både personale og andre patienter over selvmordstanker.

- Det var uhyggeligt. Hun gik rundt i en cirkel ude i gården og talte med sig selv, fortæller Sebastian Andersen, der arbejdede som vagt på Udbyhus, mens Susanne Lausen var patient.

Også tidligere patient Poul Erik Larsen husker hende.

- Hun kom en dag og spurgte, om jeg havde et reb. Så gik hun ud i haven og begyndte at teste, om grenene kunne holde, fortæller han.

Dagen efter kastede Susanne Lausen sig ud foran et tog.

Alligevel mener behandlerne på Udbyhus, at de har handlet rigtigt.

- Selvfølgelig vil jeg ønske, at vi havde fået hende indlagt på psykiatrisk skadestue, så det ikke skulle være endt med selvmord. Men vi kunne ikke have gjort mere for Susanne, end vi allerede gjorde, understreger Anne Salo Larsen fra afvænningshjemmet Udbyhus.

- Vi har rent mel i posen, siger Anne Salo Larsen.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
Kvinde udskrevet trods selvmordsforsøg

Kvinde udskrevet trods selvmordsforsøg

Uden for kontrol

Uden for kontrol

Pillerne flød uden kontrol