Indvandrere parkeres på pension


Indvandrere parkeres på pension

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

2406 indvandrere fra ikkevestlige lande kommer aldrig nogensinde til at arbejde, studere eller på anden måde få en position i det fynske samfund. De er nemlig blevet førtidspensioneret.

Antallet af førtidspensionerede indvandrere på Fyn er vokset med 50 procent over de seneste fem år. I samme periode, er der derimod blevet færre danske førtidspensionister.

- Den stigning er bekymrende, siger beskæftigelseminister Claus Hjort Frederisken (V).

- Det er en meget trist udvikling, hvis det er udtryk for, at man har opgivet at hjælpe de her mennesker ind på arbejdsmarkedet. Vi løser ikke problemerne ved bare at sende folk på førtidspension, siger ministeren.

Han mener ikke, at kommunerne må give op, hvis der bare er en lille rest af arbejdsevne tilbage.

- Er man først kommet på førtidspension, så er sandheden, at der ikke er et øje, der interesserer sig for en, siger Claus Hjort Frederiksen.

Det voksende antal indvandrere på pension fremgår af en kortlægning, som det uafhængige analysebureau Faktaboksen har lavet for Fyens Stiftstidende.

Analysen viser også en markant forskel på de fynske kommuner. I Kerteminde er antallet af indvandrere på førtidspension vokset med 180 procent på fem år. I Nordfyns- og Faaborg-Midtfyn kommuner er væksten begrænset til 13 og 15 procent.

De store forskelle undrer beskæftigelseminister Claus Hjort Frederiksen:

- I nogle tilfælde er det udtryk for en kultur, der er i den pågældende forvaltning, siger han.

Det afviser man dog klart i Odense Kommune, hvor der er blevet 50 procent flere førtidspensionister blandt indvandrere fra ikke-vestlige lande på fem år.

- Der er en klar lovgivning på området, og den overholder vi naturligvis, siger rådmand Erik Simonsen (Liberal Alliance).

Han peger på, at Odense har mange socialt tunge indvandrergrupper.

Kerteminde Kommune afviser også, at man førtidspensionerer indvandrere, før alle andre muligheder er udtømt.

- Vi er ikke stolte af det

Michael Gammelgaard (S), der er formand for Arbejdsmarkedsudvalget, har dog svært ved at forklare, hvorfor Kerteminde bliver nødt til at parkere flere og flere indvandrere på pension, mens udviklingen er den modsatte blandt danskere.

- Det er ikke noget, vi er stolte af. Det er ikke godt at komme ud i intetheden og få at vide, at nu sker der ikke mere. Pension kan være en bjørnetjeneste. Nogle af dem er mennesker midt i 30'erne, siger Michael Gammelgaard.

Han har dog svært ved at se andre muligheder, og derfor efterlyser han nye værktøjer:

- Vi kunne godt bruge en tidsbegrænset pension på eksempelvis et par år. Så kunne en person med en psykisk lidelse slippe for presset, få ro og måske få det bedre igen og blive klar til en tilknytning til arbejdsmarkedet.

Netop psykiske lidelser og traumer er hyppige årsager til, at indvandrere bliver pensioneret før tiden.

Indvandrere parkeres på pension

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce