Det sarteste æble

Poul Rytter Larsen er anden generation på Harndrup Skov Frugtplantage, som hans far plantede i 1939.
Foto: Peter Leth-Larsen

Det sarteste æble

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pigeon-æblet bliver plukket nu, så det kan ligge halvanden uge på marken og få sin ildrøde farve, der pynter i juletiden. Men meget kan gå galt, så Poul Rytter Larsen har travlt i sin frugtplantage

Som de ligger der på marken i færd med at sole sig til den ildrøde farve, der er så eftertragtet i julen, ser det meget idyllisk ud. Men tag ikke fejl.

Den danske specialitet, pigeon-æblet, er et af de mest krævende æbler, der er i hænderne på frugtplantagens medarbejdere hele fire gange. Og ikke nok med det, det lille røde æble er også den sarteste af alle danske æblesorter.

- Pigeon får meget nemt stød og fingermærker i kødet, fordi det i modsætning til mange af de andre æbler er et blødt æble. Og så kan det risikere at blive solskoldet, forklarer Poul Rytter Larsen, der har overtaget Harndrup Skov Frugtplantage efter sin far, der plantede de første træer i 1939.

Derfor vender Poul Rytter Larsen og de to græske ansatte æblerne sent om eftermiddagen. Det sker også med lette hænder - ikke noget med at gramse på de svulmende former. De begynder klokken 17 og er færdige efter tre timer.

- En helt grøn side, der har ligget ned mod underlaget, kan ikke tåle fuld sol med det samme. Den skal langsomt vænne sig til lyset i løbet af morgenen. Ellers kan den blive solskoldet, forklarer han.

I disse uger har Poul Rytter Larsen ekstra travlt, for lige nu tæller hver eneste time. Han er på vej til Dansk Kernefrugts lager i Kværndrup, der dækker Fyn og Jylland, med de første 15 procent af høsten. På frugtlageret ligger de på køl, indtil de skal sælges op mod jul.

- Der er altid nogle træer, hvor frugterne modner lidt før de andre. De her har ligget i solen i ni dage og har nu fået den karakteristiske røde farve. Jeg har prøvet at gøre det et år på under en uge, men det kræver solskin hver dag. Fugtigt vejr er det værste, for det øger risikoen for råd i æblerne, fortæller han, mens han forsigtigt aer æblerne i den store trækasse.

Når æblerne er blevet vendt og drejet til den rigtige farve, skal det gå hurtigt. Ellers bliver de for modne og kan ikke holde til jul, selv om de kommer på køl.

Poul Rytter Larsen tjekker fasthed og sukkerindhold ved hjælp af et såkaldt tensiometer og et refractometer.

Det bliver også gjort på frugtlageret med 10-15 af æblerne ud fra de fastsatte normtal for sorten.

Sukkerindholdet skal være maksimalt 12,1 procent, mens vægttrykket skal være på mindst 5,4. Er det over grænseværdierne, kan æblerne ikke holde helt til jul. Og de bliver afvist. Det må ikke ske.
Pigeon-æblerne skal vendes med håndkraft så sent på dagen som muligt for at undgå solskoldning. En grøn side, der har ligget på underlaget, kan ikke tåle fuld sol med det samme, når den bliver vendt. Den skal have en nat og morgen til at komme sig.
Pigeon-æblerne skal vendes med håndkraft så sent på dagen som muligt for at undgå solskoldning. En grøn side, der har ligget på underlaget, kan ikke tåle fuld sol med det samme, når den bliver vendt. Den skal have en nat og morgen til at komme sig.
Foto: Peter Leth-Larsen

Bestemt størrelse

Pigeon-æblet skal også have en bestemt størrelse. Lidt for velvoksne eksemplarer bliver straks fjernet, mens de ligger på underlaget af plastic og nylon mellem rækkerne af træer. De kan nemlig heller ikke holde helt til jul.

Lidt for klejne udgaver bliver først sorteret fra senere.

- Blomsterdekoratører er helt tossede med at bruge de helt små æbler som pynt i dekorationer, så dem afsætter vi på den måde, fortæller Poul Rytter Larsen, der har bygget sin egen vejrstation.

Den er forbundet til computeren i privatboligen, der ligger omgivet af de mange rækker af frugttræer.

Alligevel er han ude og tjekke pigeon-æblernes tilstand dagligt, lige så snart de begynder at rødme det mindste på træet. Så gælder det om at få dem plukket, inden de falder af træet af sig selv. Gør de det, er det for sent.

Når høsten er i hus, stopper arbejdet ikke. For det er ikke blot frugterne, der er sarte. Det er træet også.

- Det er et rigtig møgtræ, der nemt kan få kræft. Og så er der ikke meget at gøre, for kræften kan ikke kureres og smitter nemt de andre træer, forklarer han.

Men frugtplantageejeren, der dyrker 22 æblesorter og ni pæresorter, kan ikke lade være med at dyrke pigeon. For et charmerende bekendtskab er de små røde djævle.

- Min kone bruger dem i en grøn salat. Jeg kommer dem ned til noget vodka eller snaps i et henkogningsglas, hvor de ligger en måneds tid. Bedst er det, hvis man har gjort det året før. Resultatet er meget lifligt.
Poul Rytter Larsen er ved at læsse de første 15 procent af årets høst af Pigeon-æbler. De skal så hurtigt som muligt køres ned til frugtlageret i Kværndrup og på køl for at bremse modningen. Æblerne skal nemlig holde helt til jul.
Poul Rytter Larsen er ved at læsse de første 15 procent af årets høst af Pigeon-æbler. De skal så hurtigt som muligt køres ned til frugtlageret i Kværndrup og på køl for at bremse modningen. Æblerne skal nemlig holde helt til jul.
Foto: Peter Leth-Larsen
Solen skinner fra sin varmeste side, da Poul Rytter Larsen læsser den første del af året høst af pigeonæbler. Solskin er godt for de små æbler, der først udvikler deres farve, når de er plukket. Det sker i løbet af seks-ti dage afhængig af antallet af solskinstimer.
Solen skinner fra sin varmeste side, da Poul Rytter Larsen læsser den første del af året høst af pigeonæbler. Solskin er godt for de små æbler, der først udvikler deres farve, når de er plukket. Det sker i løbet af seks-ti dage afhængig af antallet af solskinstimer.
Foto: Peter Leth-Larsen
Det tager Poul Rytter Larsen og hans to medarbejdere tre timer at vende årets høst af Pigeon-æbler, der lige nu ligger solbader på marken mellem frugttræerne. Vendingen skal foregå sent på eftermiddagen for at undgå solskoldning af landets mest sarte æble.
Det tager Poul Rytter Larsen og hans to medarbejdere tre timer at vende årets høst af Pigeon-æbler, der lige nu ligger solbader på marken mellem frugttræerne. Vendingen skal foregå sent på eftermiddagen for at undgå solskoldning af landets mest sarte æble.
Foto: Peter Leth-Larsen
Pigeon-æblerne er et krævende bekendtskab for frugtplantageejer Poul Rytter Larsen. Æblerne må ikke være for store eller for modne, for så kan de ikke klare sig helt til jul - selvom de kommer på køl. De må ikke vendes i solen først eller midt på dagen, for så er der risiko for solskoldning. Og så skal solen helst skinne i de seks-ti dage, de ligger på marken og skal udvikle den karakteristiske røde farve. Fugtigt vejr øger risikoen for råd.
Pigeon-æblerne er et krævende bekendtskab for frugtplantageejer Poul Rytter Larsen. Æblerne må ikke være for store eller for modne, for så kan de ikke klare sig helt til jul - selvom de kommer på køl. De må ikke vendes i solen først eller midt på dagen, for så er der risiko for solskoldning. Og så skal solen helst skinne i de seks-ti dage, de ligger på marken og skal udvikle den karakteristiske røde farve. Fugtigt vejr øger risikoen for råd.
Foto: Peter Leth-Larsen
Med et tensiometer undersøger frugtavleren, hvor blødt æblet er. Er det for blødt, kan det ikke holde helt til jul selv om det kommer på køl. Under hans venstre hånd ses et refractometer, som kan måle sukkerindholdet, som heller ikke må være for højt.
Med et tensiometer undersøger frugtavleren, hvor blødt æblet er. Er det for blødt, kan det ikke holde helt til jul selv om det kommer på køl. Under hans venstre hånd ses et refractometer, som kan måle sukkerindholdet, som heller ikke må være for højt.
Foto: Peter Leth-Larsen
Pigeon-æbler er en dansk specialitet, som er forbundet med julen.
Pigeon-æbler er en dansk specialitet, som er forbundet med julen.
Foto: Arkivfoto: Peter Leth-Larsen
Pigeon-æblerne er et krævende bekendtskab for frugtplantageejer Poul Rytter Larsen. Æblerne må ikke være for store eller for modne, for så kan de ikke klare sig helt til jul - selv om de kommer på køl. De må ikke vendes i solen først eller midt på dagen, for så er der risiko for solskoldning. Og så skal solen helst skinne i de seks-ti dage, de ligger på marken og skal udvikle den karakteristiske røde farve. Æblerne er især populære til jul på grund af deres krydrede og nøddeagtige smag.
Pigeon-æblerne er et krævende bekendtskab for frugtplantageejer Poul Rytter Larsen. Æblerne må ikke være for store eller for modne, for så kan de ikke klare sig helt til jul - selv om de kommer på køl. De må ikke vendes i solen først eller midt på dagen, for så er der risiko for solskoldning. Og så skal solen helst skinne i de seks-ti dage, de ligger på marken og skal udvikle den karakteristiske røde farve. Æblerne er især populære til jul på grund af deres krydrede og nøddeagtige smag.
Foto: Peter Leth-Larsen
Pigeon-æblet er kendt for sin kraftige nøddeagtige smag, der også gør sig godt i for eksempel salater.
Pigeon-æblet er kendt for sin kraftige nøddeagtige smag, der også gør sig godt i for eksempel salater.
Foto: Peter Leth-Larsen

Det sarteste æble

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.