Knægten der ville det anderledes

Fra grønlandske Julianehåb til Odense - 23-årige Minik Dahl Høegh er ved at vænne sig til arbejdet som kontraktspiller i GOG. Men der venter sandsynligvis et par hårde læreår, før vingerne er bredt helt ud.
Foto: JØRGEN HANSEN

Knægten der ville det anderledes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Minik Dahl Høegh fra Grønland begyndte først at spille håndbold som 17-årig, og han kunne slet ikke lide spillet. Nu er han kommet på kontrakt på et af verdens bedste klubhold, sydfynske GOG

HÅNDBOLD: 17-årige Minik er dér tilfældigt - i hallen i grønlandske Julianehåb. Det lokale håndboldhold står og mangler en spiller.

- Kan du ikke spille? Vi mangler en mand, lyder spørgsmålet fra holdet til Minik, der dog ikke ligefrem springer i luften af begejstring.

For egentlig kan han slet ikke lide håndbold. Han er en god all round-sportsmand men er mere til individuelle sportsgrene som badminton og tennis.

Men han spiller, for det er jo synd, at holdet mangler en mand.

- Hold kæft, hvor spiller du dårligt håndbold.

Den melding får Minik fra en af hold-"kammeraterne" efter kampen.

Seks år senere... Sensommersolen over cafébordet midt i Odense er så varm, at jakken må af.

- Ja, bemærkningen dengang om, hvor elendig, jeg var. Det var egentlig den, der satte gang i det hele. Det ville jeg altså ikke have siddende på mig. Så ærekær er jeg. Så jeg tog fat med håndbolden.

23-årige Minik Dahl Høgh smiler. Og snupper et sip af sin danskvand.

Og manden, der ikke kunne spille håndbold, har grund til smil. Han er netop blevet den 18. kontraktspiller på et af verdens bedste klubhold, GOG, der blandt andet er imponeret af den unge grønlænders bomberarm og springkraft.

En usleben diamant, er tre ord, der ofte siges i Gudmehallerne, når Minik Dahl Høegh er til vurdering både blandt de officielle håndboldkendere og blandt lægfolk på lægterne, der ofte ved ligeså meget. Eller endog mere.

De har jo set så mange stjerner tændes og slukkes i det sydfynske.
Fra grønlandske Julianehåb til Odense - 23-årige Minik Dahl Høegh er ved at vænne sig til arbejdet som kontraktspiller i GOG. Men der venter sandsynligvis et par hårde læreår, før vingerne er bredt helt ud.
Fra grønlandske Julianehåb til Odense - 23-årige Minik Dahl Høegh er ved at vænne sig til arbejdet som kontraktspiller i GOG. Men der venter sandsynligvis et par hårde læreår, før vingerne er bredt helt ud.
Foto: JØRGEN HANSEN

De 100 procent

- Jamen, når jeg sidder og fortæller dig forløbet sådan her, så kan jeg da godt se, at det faktisk er utroligt, som det er gået, siger Minik Dahl Høegh.

Han misser op mod septembersolen og fortsætter:

- Men det er ikke noget, jeg går og tænker på til dagligt. Jeg nyder bare at have fundet ud af, hvad jeg vil. At det er håndbolden, det gælder. Jeg vil helt til tops. Kæmpe for en fast plads på holdet. Møde de store hold.

Men i den afklarethed er der blandt andet røget et jurastudie. Efter at den daværende grønlandske landstræner, Søren Hildebrand, havde foretaget de indledende slibninger af diamanten - Hildebrand hev Minik Dahl Høegh ind på ynglingelandsholdet - og der var blevet slebet videre af kyndige trænere under et ophold på idrætshøjskolen i Århus i 2004, var det planlagte studie af love og paragraffer pludselig knap så attraktivt, som det tidligere havde været.

- Det var farvel til studiet efter ét år. Jeg kunne ikke kombinere så tungt et studie med håndbolden. Det er næsten det samme med jura og håndbold. Du bliver nødt til at give det 100 procent, hvis du vil noget med det. Sådan ser jeg det, siger Minik Dahl Høegh lidt stille.

Blod, sved og tårer

- Minik?, nå han skal nok dukke op. Han er jo nordfra og tager sommetider klokken efter solen.

Minik Dahl Høegh var kommet lidt for sent til vores interviewaftale, og jeg var lige omkring GOG-hovedkvarteret over mobilen. En tirsdags-munter direktør, Arne Buch, er telefonpasser og rækker efter sin salut røret videre til sportschef Jacob Landtved, der siger:

- Minik er en spændende spiller. Men det er også en spiller, der skal ses over et par år. Han har bestemt et stykke vej endnu. Når han er startet så sent som spiller, så mangler han nogle basisting. Flere skudformer, overblik, større forståelse for spillet, intense kampsituationer på liganiveau. Men han har imponeret - også i træningskampene op til denne sæson.

Men på bundlinjen har GOG altså kun kunnet love Minik Dahl Høegh blod, sved og tårer med en yderplads i truppen og reelt her i starten kun mulighed for markant spilletid ved skader i truppen. Også selv om Minik tidligere har optrådt for Bjerringbro-Silkeborg, hvor han aldrig faldt til.

- Selvfølgelig mangler jeg meget. Men jeg er indstillet på at lære, lyder det fra Minik Dahl Høegh, der tilføjer:

- I den forbindelse har jeg fået en fantastisk modtagelse i truppen. Jeg oplever, at de erfarne gerne vil lære fra sig, for eksempel Kasper (Nielsen, red.) og Jakob (Larsen, red.).

Jakob Larsen er Minik Dahl Høeghs grønlandske landsholdskollega, og han var faktisk mellemmanden i forbindelse med Miniks tilknytning til topklubben på Sydfyn.

Uden at se sig tilbage

Minik Dahl Høegh blev i sommer grønlandsk topscorer ved de panamerikanske mesterskaber i Brasilien, hvor Grønland sluttede på en femteplads. Han var også med ved VM i Tyskland i 2007, og det var faktisk netop ved VM, at hans mor og far så ham kaste med en bold første gang.

- Ja, man kan ikke sige, at jeg er blevet pacet frem af mine forældre. Men de er begge to meget glade på mine vegne over det, jeg har valgt, forklarer Minik.

Danskvanden på cafébordet er ved at være tom.

Den nu 23-årige grønlænder er ført i Nuuk, men voksede op i Julianehåb. Hans mor er halv færing - hans far halv dansk. Da Minik Dahl Høegh var 12 år, flyttede familien til Nepal, hvor hans far var ansat på den danske ambassade. Minik kom i den norske skole i Katmandu, hvor han lærte at tale dansk. Som 15-årig kom Minik Dahl Høegh tilbage til Grønland og tog studentereksamen, inden han drog til Danmark for første gang - på idrætshøjskolen i Århus.

Siden har det altså været Danmark - og den seneste halvanden måned Odense, hvor Minik har en lejlighed i Skibhuskvarteret.

Men det grønlandske stortalent er klar over, at håndbold ikke gør det alene. Også selv om den hårde august, hvor GOG havde Minik Dahl Høegh til afgørende prøvetræning med træningspas hver dag for at se, "om han kunne stå for mosten", altså faldt ud til hans fordel. Minik overvejer nu en uddannelse som it-administrator.

- Og heldigvis er jeg kommet til en klub, der på alle måder støtter, at man tager uddannelse, fastslår Minik Dahl Høegh.

Sportstasken står pakket ved siden af cafébordet. Minik skal af sted, hvis han skal nå dagens eftermiddagstræning i Gudme.

Et fast håndtryk og så er han væk.

Uden at kigge sig tilbage.

Knægten der ville det anderledes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce