Forfatteren Ib Lucas lancerer i ny krimi en opsigtsvækkende teori om Tycho Brahe og William Shakespeare
Frederik II og hans lille søn, den senere Christian IV, står i forgrunden med Kronborg i baggrunden. Og til venstre - i ivrig samtale - står der to mænd.

Den ene er Tycho Brahe. Men hvem er den anden?

Forfatteren Ib Lucas var nysgerrig fra første gang, han på Nationalmuseet så en af de gobeliner - eller tapeter - som Frederik II fik lavet til Kronborgs vægge. For på museet vidste ingen med sikkerhed, hvem han var.

Nu har Ib Lucas så tilsyneladende fundet ud af det. I hvert fald virker det troværdigt, når han i sin nye roman "Manden på tapetet" lader sin detektiv, dr. phil. og Tycho Brahe-forsker Julius Mendel, opklare spørgsmålet.

Den anden mand er ingen ringere end den engelske dramatiker William Shakespeare. Og i øvrigt måske ligefrem søn af Tycho Brahe.

- Der går ikke noget af spændingen i bogen tabt ved at fortælle om min opdagelse. For jo mere, jeg arbejdede med min research til bogen, jo mere blev jeg selv overbevist om, at der er noget om snakken, siger Ib Lucas.

Han havde længe interesseret sig for den verdensberømte astronom Tycho Brahe, fordi hans liv rummer så mange gåder: Hvordan han døde. Hvordan han fik sin sølvnæse.

- Ideen til bogen har rumlet i hovedet i en del år. Jeg har også besøgt de steder i Tjekkiet, hvor Tycho Brahe endte sit liv og er begravet i Teyn-kirken i Prag. Og så har jeg tilbragt rigtig meget tid på Det Kongelige Bibliotek, siger Ib Lucas, der følte det som lidt af en åbenbaring at kunne få lov til at holde Tycho Brahes egne papirer mellem egne hænder.

Tror på sin teori

Forfatteren tror selv på sin teori om, at Tycho Brahe er far til - eller i det mindste åndelig far til - den berømte og vidende William Shakespeare.

Det er der flere ting, der taler for.

- Det er et faktum, at William Shakespeare skriver "Hamlet" samme år, som Tycho Brahe dør. I 1601. Skuespillet foregår på Kronborg og omkring Helsingør og handler om en søn, der mister sin far.

- Mellem 1585 og 1592 ved Shakespeare-forskere ikke, hvor William befandt sig. Men lige i det tidsrum befinder der sig en ung englænder hos Tycho Brahe på Hven, siger Ib Lucas.

På Hven havde Tycho Brahe samlet mange af Europas klogeste hoveder, og her kan den unge englænder meget vel have været selveste William Shakespeare. Som altså på den lille ø i Øresund har suget til sig af al den viden, han siden i sine skuespil forundrer verden med.

Mange har også gennem tiderne undret sig over, hvordan Shakespeare i "Hamlet" har kunnet beskrive Kronborg og området så nøjagtigt, når han aldrig havde været der. Men det er selvfølgelig, fordi han netop har været der. På besøg hos Tycho Brahe på Hven.

- Historien om den danske kongesøn Amled kan Shakespeare sagtens have fået direkte fra Tycho Brahes gode ven Anders Sørensen Vedel. Han var jo netop den, der skabte den første danske oversættelse af Saxos latinske danmarkshistorie i 1575, siger Ib Lucas.

Hans teori er epokegørende, og da han klogeligt angiver sine kilder bag i bogen, kan alle gå ham i bedene. Måske også, når det gælder krimiens detektiv, forskeren Julius Mendel. Som forfatteren er han gymnasielærer af tryghedsgrunde.

Men hvor Julius pakker skoletasken og forlader gymnasieskolen for at begive sig på Tycho Brahe-jagt sammen med den smukke og mystiske Cecilie, datter af mangemillionæren og samleren Castenborg, er forfatteren forblevet i sit job på Sankt Annæ Gymnasium i Valby. Dog med et helt års orlov for at kunne føre sin Tycho-forskning ud i livet som krimi.

- Det var sjovere end at skrive en artikel til et fagblad, siger Ib Lucas.
  • Fyens Stiftstidende