Roman

Maria Grønlykke: "Sølvmanden"

Lad mig skrive det med det samme. Maria Grønlykke er en fantastisk fynsk forfatter og "Sølvmanden" er en betagende bog. En bog som fortjener at blive læst af rigtig mange. Ikke bare fynboer, men langt ud over såvel Storebælt som Lillebælt, for det her er en af årets bedste romaner.

Bogen er bygget over sølvvarefabrikant Frederik Ernsts liv. Han boede det meste af sit liv i Assens, hvor han grundlagde det, der i dag hedder Ernsts Samlinger. I bogen hedder han William Dahl.

Han kommer til verden i 1892 og bliver bogstaveligt talt født med en sølvske i munden. Hans far er nemlig sølvvarefabrikant Dahl, der to år tidligere har grundlagt en sølvvarefabrik i Assens. Og der er ingen tvivl om, at William og lillebroren Carl med tiden skal overtage fabrikken. Men William har også andre interesser. Han samler på smukke ting, han synger opera, og så er der jo også den svære kærlighed.

Jeg skal ikke kunne sige, hvad som er sandt og falsk i bogen. Men det er også hamrende lige meget, for historien holder vand hele vejen igennem. Og vi bliver underholdt, kommer langt ind i privaten hos den mærkelige William, rejser med ham til det store udland og lider med ham i hans kærlighedskvaler.

Efter endt læsning af bogen, har jeg en stor lyst til at besøge Ernsts Samlinger i Assens og få min nysgerrighed stillet om den mand og den samling af antikviteter, som har inspireret Maria Grønlykke til denne herlige bog.

Og så er der altså ikke nogen som Maria Grønlykke, der kan beskrive et måltid. Lige fra søndagskaffeselskab hos farmor inde i Odense til Fru Ingvardsens kyllingesteg og østers hos Marcussens. Det er madkunst og skrivekunst, når det er bedst.

Om bogen

Maria Grønlykke: "Sølvmanden", 232 sider. 299 kr. Gyldendal.
  • Fyens Stiftstidende