Farvel til en stor personlighed


Farvel til en stor personlighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Utrættelig energi og arbejdslyst forenet med udsyn, vilje og ønske om retfærdighed - det hele forenet med jysk stædighed og charmerende fynsk lune og charme.

Sådan var nogle af de mest fremtrædende karaktertræk hos Lily Schmidt-Nielsen, V. Skerninge, der er død i den høje alder af 97 år. Højt op i årene bevarede hun både livslyst, arbejdsevne og engagement, selv om hun med sine mange opnåede mål med sindsro forlængst kunne have trukket sig tilbage til en mere passiv tilværelse i og omkring den natur, hun værdsatte så højt.

Lily Schmidt-Nielsens største resultater blev nået som mangeårig kommunalpolitiker i den daværende selvstændige Skårup Kommune, hvor hun blev Fyns første og en af Danmarks første fire kvindelige sognerådsformænd.

Lily Schmidt-Nielsen blev født og voksede op i Grenå, hvor hendes far var skoleinspektør. Selv blev hun uddannet som lærerinde fra Tønder Statsseminarium, hvorefter hun underviste ved Jonstrup Seminariums Øvelsesskole i Måløv.

Her traf hun sin mand, nu afdøde seminarierektor Gunnar Schmidt-Nielsen, sammen med hvem hun i årene fra 1950 til 1972 virkede ved Skårup Statsseminarium. Selv både underviste hun og varetog administrativt arbejde.

Også uden for seminariet gjorde Lily Schmidt-Nielsen sig gældende som en stærk og rank personlighed med levende interesse for lokalsamfundets udvikling. Hendes arbejde gav sig adskillige varige udslag, efter at hun i 1958 på borgerliste blev indvalgt i sognerådet. Med succes kæmpede hun blandt andet for kommunal gadebelysning, vandforsyning og senere også fjernvarme.

Alt det skete i en tid præget af stor udvikling i sognet med mange udstykninger og deraf følgende krav til den kommunale ledelse. En særlig indsats gjorde hun for de ofte oversete, især de ældre og handicappede, og opførelsen af plejehjemmet Damgården var ikke mindst en frugt af hendes arbejde.

Lily Schmidt-Nielsens borgmester-arbejde varede til 1966, men også efter i 1972 at være flyttet til V. Skerninge, havde hun travle arbejdsår.

Hun arbejdede således med udbredelse af kendskabet til begrebet Ældre på Højskole i Udlandet, var flittig gymnast, lærte sig som 60-årig at stå på ski i norske Telemarken og underviste på Svendborg Handelsskole i dansk på gymnasialt niveau.

Hun var i flere år Gudmekredsens repræsentant i Kvindernes Fredsliga, og mange vil med taknemmelighed mindes hendes indsats som tropsformand for de blå pigespejdere og som divisionens repræsentant i korpsrådet.

I midten af 1990'erne skabte Lily Schmidt- Nielsen sig nærmest landsdækkende opmærksomhed, da hun som 84-årig satte sig i spidsen for en borgerbevægelse, der kæmpede mod kommunens planer om en firedobling af Syltemaen Campingplads - et projekt, naturen, efter hendes mening, slet ikke kunne bære. Den smukke natur ved Præstens Skov skulle ikke ødelægges. Talrige gode argumenter fremførtes skriftligt og mundtligt. Tre gange var hun ved at opgive kampen, men ved fjerde forsøg kronedes anstrengelserne med held: Naturklagenævnet fejede i 1996 udvidelsesplanerne af bordet - en sejr, der glædede Lily Schmidt-Nielsen med hendes store hjerte for naturen og ikke mindst den brogede buket af vilde blomster.

Farvel til en stor personlighed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.