I stedet fik vi ekspertbistand til op til 25.000 kr. til at tegne vort ønskehus med bygge- tilladelse og det hele
En pølsevogn er åbenbart en letomsættelig vare.

I hvert fald varede det ikke mange minutter, før vi i går morges havde de første tilbud på den pølsevogn fra Søren "Banjo" på Sandhusvej i Odense, vi i går fik ind i byttepuljen på vej mod den eftertragtede giraf til Odense Zoo.

Et af dem kom fra den nu 70-årige, tidligere bygningsingeniør Kaj Boriths fra Fraugde.

- Jeg kunne godt bruge den pølsevogn, sagde han.

- Jeg har netop tegnet en udvidelse til Brugsen i Fraugde, og inden længe skal vi have rejsegilde. Og så var det, jeg tænkte, at vi kunne lave en rask lille byttehandel med et stykke tegnearbejde på et hus.

Her på girafredaktionen skruede vi vor bedste krejler-mine på:

- Og hvad skulle det så være værd?, spurgte vi.

- Tja, jeg plejer at tage mellem 18.000 og 25.000 for en sådan tegning. Men så sørger jeg også for byggetilladelse og hele svineriet.

- Ser du, sagde Kaj, jeg er jo sådan en, der lever i det her lokalsamfund, og jeg prøver at hjælpe, hvor jeg kan. Da vi derfor besluttede at udvide vor brugs, sagde jeg, at den tegning kan jeg da godt lave, for ser du, vi må jo holde lidt igen på pengene. Og nu ser jeg så, at du har en pølsevogn med i bytteriet, og så var det, at jeg tænkte...

- Tænkte hvad?

- At vi kunne lave en rask lille handel....

Det var på det tidspunkt, vi blev bløde i knæene og forbarmede os over Kaj.

- O.k., sagde vi, du får pølsevognen, vi får den tegning til lige præcis det hus, vor næste byttepartner vil have.

- Ja, svarede Kaj, med byggetilladelser og det hele.

At vi så tjente op mod 15.600 kr. på den handel, talte naturligvis også.

Ude hos Kaj

Og sådan gik det til, at vi en times tid senere sad ude hos Kaj i Fraugde og fik historien om en mand, der har været ansat i alle de store danske entreprenørvirksomheder og som har deltaget i store byggerier overalt på kloden.

Vi fik også at vide, at han har haft sin egen byggeforretning i Nordsjælland, at han har solgt antikviteter i København og været med i noget lokalradio i Helsingør.

Men for 18 år siden endte han på Fyn, fordi huspriserne i modsætning til i Nordsjælland var til at have med at gøre. Her har han så istandsat den faldefærdige Toftegården i Fraugde, så den i dag fremtræder som creme de la creme, og her prøver han så at leve sig ind i lokalsamfundet som næstformand i brugsens bestyrelse.

Brugs-fejden

- Ser du, vi er jo en af de få brugser, som endnu er ejet af os medlemmer. For fire år siden havde vi det, der hed brugs-kampen i Fraugde. Der var et underskud på 400.000, og noget måtte gøres, hvis ikke forretningen skulle lukke. Vi havde en fejde med den siddende bestyrelse, men det endte med, at vi overtog stumperne og fik ansat en ny uddeler. Og i dag har vi sorte tal på bundlinjen.

Og så var det, at vi i bestyrelsen fandt ud af, at det kunne være godt med en udvidelse. Så kunne vi købe billigere ind og få flere varer på hylderne. Og måske kunne vi - sådan i det små - tage kampen op mod Bilka og alle de andre store derinde i Odense. Og gjorde vi ikke noget, mistede vi først vor brugs - tja, så mistede vi vel også vor landsby.

Ild i piben

Alt det fortæller Kaj, mens han for syvende gang prøver at få ild i sin pibe. Tager vi ikke fejl, synes den stoppet med en tobak af mærket Sweet Dublin. Og så er det, han røber det mest overraskende denne formiddag i Fraugde.

- Ser du, siger han, jeg har jo fulgt jeres historier om de to mus og giraffen i avisen. Jeg synes, det er en rigtig god og sjov ide. Og jeg har hele tiden gerne villet have del i om ikke andet, så en bid af giraffens hale. Så var det, at min kone sagde, at jeg da bare kunne tage og handle ...

- Men, Kaj, vi har jo ikke hørt fra dig ...

- Nej, men jeg kan fortælle dig så meget, at jeg var meget optaget af den fladjernsbukker, du på et tidspunkt havde til salg. Men så pludselig smuttede den ...

- Hvad ville du dog bruge den til?

- Jeg ville bukke noget jern til en slags mælkekølere. De kunne være gode at have her på terrassebordet om sommeren.

- Hvad ville du have givet i bytte?

- Tja, en campingvogn, måske, ganske vist en brugt en af slagsen, men pludselig var den jo væk, fladjernsbukkeren.

- Det må du virkelig undskylde, Kaj, det skal ikke ske igen, hvis jeg ellers skulle komme i besiddelse af en fladsjernsbukker.

Vi ler.

Kaj fortæller om den Ford Thunderbird, han netop har købt i USA og som holder ovre i garagen.

Jeg er jo sådan en, der kan li' at handle, siger han. Men nu glæder jeg mig bare til at få den pølsevogn på plads.
  • Fyens Stiftstidende

Mere om emnet

Se alle
Han skal hente giraffen

Han skal hente giraffen

Så har giraffen set de mange penge

Så har giraffen set de mange penge

130.000 kroner til giraffen

130.000 kroner til giraffen