Det, jeg ser dig sige, er ...

Dit blik og din hånd gør en verden til forskel Irriterende personlig eller venlig og imødekommende. Vi påpeger mange ting over for hinanden - f.eks på et stykke papir - og vi har meget travlt med at bruge pegefingeren, der virker både personlig og opdragende. Prøv at tage en kuglepen eller en blyant i hånden og peg med den i stedet for. Straks bløder situationen op, og den, du taler med og til, lytter meget bedre og kan bedre forholde sig til det, du siger. Eller - hvis du ikke har en kuglepen ved hånden - så forklar dig - som Vibeke Arensbak gør på det store billede - med en åben håndflade og en venlig, fast øjenkontakt.
Foto: Kim Rune

Det, jeg ser dig sige, er ...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et er sprog - et andet kropssprog. Det siger mere, end du aner.

20 sekunder, og det er sket.

Første gang, vi møder hinanden, afkoder vi lynhurtigt vores nye bekendtskab, og så sidder den der: mavefornemmelsen.

Den kan bunde i et slapt håndtryk, et flakkende blik eller det modsatte - et fast håndtryk og en solid øjenkontakt.

- Pokkers, jeg skulle have lyttet til min mavefornemmelse. Jeg vidste, det gik galt.

Eller.

- Min fornemmelse sagde mig, at hun var den rigtige - og det holdt stik. Jeg kunne bare mærke det.

De fleste har svært ved at sætte en finger på, hvad det er, der er med den mavefornemmelse. Vi kalder det intuition uden rigtig at vide, hvor vi har den fra.
Vibeke Arnsbak giver eksempler på kropssprog.
Vibeke Arnsbak giver eksempler på kropssprog.
Foto: Kim Rune

Signaler

Det ved kommunikationtræner Vibeke Arensbak, der i 17 år har holdt kurser og foredrag i vores måde at kommunikere med hinanden på. Vores kropssprog og betoning.

Vi siger mere med kroppen, end vi er bevidste om, og endnu mere, end vi aner.

Alt sender signaler - øjnenes retning, hovedets hældning, ansigtets folder, hændernes gestus, skuldrene, fødderne og vores evigt pegende pegefinger.

Kroppens sprog smitter af på mundens - på vores betoning. Den kan vi ikke selv høre, men det kan andre.

Pegefinger

Vibeke Arensbak vifter bevidst med pegefingeren og lader den vandre på et stykke papir.

- Når du vil påpege noget og gør det med pegefingeren, så bliver pegefingeren meget opdragende og personlig. Det samme gør din betoning, så hvis du vil virke undertrykkende, så brug bare pegefingeren.

- Hvis du ikke vil det, så prøv i stedet at tage en kuglepen i hånden. Straks bløder situationen og din betoning op. Der skal ikke meget til, men det er vigtigt at være bevidst om, hvordan man fremstår.

Hvorfor?

Fordi:

80 procent af vores kommunikation er ubevidst for os selv. Fordi kropssproget alene fylder cirka 60 procent. Det vil sige, at kroppens signaler langt overdøver sproget.

- Mennesker er jo flokdyr og sociale væsener. Vi mærker lynhurtigt, om det her er rart eller ikke rart, og når de første 20 sekunder er gået,

har vi dannet os indtrykket af hinanden.

Så er det sket.

- Vi får aldrig chancen igen - for der er kun én første gang, smiler Vibeke Arensbak med den tilføjelse, at alle indimellem oplever en situation, der får dem til at agere anderledes, end de ellers ville have gjort.

- Du kan f.eks have siddet over for en ny chef. Det er for de fleste en uvant situation, der kan få os til at føle os usikre og reagere anderledes, end vi plejer, men generelt skal der meget til at rykke ved førstehåndsindtrykket.

Glas

Ét er førstehåndsindtryk - et andet er det (krops)-sprog, vi taler til daglig - i familien, på arbejdspladsen. Kropssproget går udad, men det går også indad, og det handler om livsindstilling.

- Hvis vi forestiller os, at vi har et glas, som vi har fyldt halvt op med vand - ser du så det glas som halvtomt eller halvfyldt? Det afspejler sig altid i dit kropssprog. Det kan godt være, du ved, det her bliver en hård og møgbesværlig dag, og hvis det er, hvad du fylder i hovedet, når du svinger benene ud af sengen, så bare rolig - så skal det nok blive en møgdag, og dine kolleger skal nok få det at mærke.

- Hvis du i stedet retter ryggen og putter skuldrene lidt ned i baglomme og siger til dig selv: Jeg ved godt, at det her bliver en hård dag, men det bliver også en god dag. Så bliver det en god dag. Og det er altså svært at stå og juble og så samtidigt sige, at det går ad helvede til, smiler Arensbak og tilføjer ...

- Og hvis man endelig har hovedet fyldt med problemer - det kan være, at både mand og børn er lige ved at ryge i Gul & Gratis, eller at mor igen hænger i røret, så lad bøvlet blive hjemme, når du går på arbejde. Problemerne skal nok være der, når du kommer hjem igen.

Blad videre

og få fem hurtige fif til et bedre kropssprog. Tag plakaten ud, hæng den op og kast et blik på den, inden du går ud ad døren.

Det, jeg ser dig sige, er ...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.