Fascinerende fanatisme

Den hellige kriger

Fascinerende fanatisme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Gode bud på en uforståelig virkelighed

Det er sjældent, jeg falder over en tekst, hvor jeg må tage mig selv i at kigge væk, fordi ordene er for barske.

Det er på den anden side også sjældet, jeg får fat i en bog, der rummer så detaljerede beskrivelser af en virkelighed, de fleste af os (gudskelov) aldrig oplever.

Klaus Krolls historie om drengen Hazim, der vokser op i Jugoslavien og på grund af sit åbenlyse talent som finskytte bliver en aktiv del af krigen i begyndelsen af halvfemserne, er et fascinerende bud på, hvad der gør soldater til hellige krigere, og hvad der gør dem uimodtagelige for dødsangst.

Ved et tilfælde bliver Hazim introduceret til den fundementalistiske version af sin religion, og inden længe kæmper han side om side med sine muslimske brødre i Tjetjenien, Iran, Afghanistan og Irak.

Han bliver indlemmet i Al Qaeda, hvor matyrdøden i sig selv fremstår som en rang, og medlemmerne besidder en uhyggelig mentalitet.

Klaus Kroll har oplevet flere krige som soldat i Bosnien og Irak, og erfaringerne derfra smitter tydeligt af. Forfatteren formår at blande et betagende højt faktuelt indhold med en fri og levende fantasi.

Således får læseren lektioner i militærstrategi og langdistanceskydning og møder Osama Bin Laden og Abu Musab al-Zarqawi.

Er man som mig, er krige forfærdeligt spild af skæbner, men af uforklarlige årsager også interessant stof. "Den Hellige Kriger" er en tankevækkende historie fra fronternes midterlinjer, der zoomer helt tæt på aktørernes indre.

Bedst som man tror, man har forstået alt, tvister forfatteren ved virkelighedsopfattelsen, og bogens sidste feauture opfordrer næsten til at læse bogen igen. Først og fremmest kan jeg kun anbefale at få den læst.

Om bogen

Klaus Kroll: "Den Hellige Kriger", 311 sider, 248 kroner, Forlaget Bios. Er udkommet

Fascinerende fanatisme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce