Den magtfulde embedsmand


Den magtfulde embedsmand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

80 år: Jørgen Harder Rasmussen, som i morgen fylder 80 år, var i en årrække en af de mægtigste mænd i dansk kulturliv, idet han som departementschef i Kulturministeriet stod i spidsen for administrationen af teatre og museer med videre.

I slutningen af 1992 forlod han imidlertid posten for at blive statsamtmand i Frederiksborg Statsamt og stiftamtmand over Helsingør Stift. Det skete, efter at Finansministeriet havde afleveret en meget kritisk rapport om manglende handlekraft i den kulturelle administration, og dertil kom et anstrengt forhold mellem departementschefen og den daværende konservative kulturminister Grethe Rostbøll.

Skulle man tro den stærkt kritiske rapport, så var Kulturministeriet blevet et sted, hvor tiden stod stille. I 11 år havde Jørgen Harder Rasmussen angiveligt sat sit personlige præg på ministeriet, og det i en sådan grad, at al politisk dynamik var væk. I det omfang Kulturministeriet overhovedet fungerede, var det nærmest som et ekspeditionskontor, der ekspederede for langsomt. Og når Grethe Rostbøll i det meste af et år som nybagt minister "faldt igennem isen" den ene gang efter den anden, skyldtes det først og fremmest elementære svigt af Jørgen Harder Rasmussens stab, der end ikke evnede at holde styr på, hvem der var kulturordfører i Folketingets otte partier. Hed det.

Selv kaldte departementschefen det for "groft fordrejet, at vi er et bureaukratisk og trægt departement".

Jørgen Harder Rasmussen blev da også i ministeriet kendt som den retlinede embedsmand af den gamle skole, og den korrekte administration var altid hans bannermærke. Han indledte sin karriere som ung jurist i Undervisningsministeriet, men kom til det daværende Ministeriet for Kulturelle Anliggender ved oprettelsen i 1961. 20 år senere blev han udnævnt til departementschef.

I forbindelse med retræteposten blev han statens øverste embedsmand i det nordsjællandske, hvor han slog sine folder frem til 1999.

Jørgen Harder Rasmussen har blandt andet også været sekretær og senere konsulent ved Det Kgl. Musikkonservatorium, næstformand for Dansk Sprognævn, formand for Teaterrådet, medlem af styrelsen for Nordisk Kulturfond og af Embedsmandskomiteen for Nordisk Kulturelt Samarbejde og formand for bestyrelsen for Det Danske Filminstitut. Hertil kommer også en bestyrelsespost i Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond og i Københavns Kulturby Fond og for A/S Gribskovbanen og for Rudolph Tegners Museum.

Jørgen Harder Rasmussen har nu trukket sig fra de mange poster.(ritzau)

Den magtfulde embedsmand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce