Hovedrolle i en drengedrøm


Hovedrolle i en drengedrøm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det ene øjeblik er Dar Salim morder i "Gå med fred Jamil", det andet flyver han en Airbus til Afrika

Det er ikke unormalt, at drenge drømmer om at blive alt fra pilot til kendt skuespiller.

Hvor uretfærdigt det end kan lyde, så drømte 30-årige Dar Salim ikke om nogle af de to titler - alligevel er han i dag pilot i et af største internationale flyselskaber og hovedrolleindehaver i den nye danske film "Gå med fred, Jamil", der allerede før den danske premiere har hentet flere internationale priser.

Tilværelsen i dag er langt fra den, der mødte Dar Salim da han som syv-årig irakisk flygtning fik bopæl i et betonkvarter på Amager.

Efter et forvirrende goddag til det danske samfund begyndte Dar Salim at blive en del af miljøet på den tætbefolkede ø.

Men som tiden gik, og Dar Salim fik set nok beton, kom trangen til at udvide horisonten.

- Jeg begyndte at se, at der var noget uden for betonkvarteret. Så jeg tog i gymnasiet, rejste rundt som rejseleder og kom i livgarden. Alle de ting gjorde, at jeg satte mig et mål om at blive pilot, siger han.

Målet bundede ikke i fascination af flyvemaskiner eller en trang til at få luft under vingerne - målet var en filosofisk garanti for at blive til noget.

- Det er ikke fordi, jeg har haft en barndomsdrøm om det. Jeg valgte at blive pilot, fordi det var det mest uopnåelige, jeg kunne komme i tanke om, siger han og uddyber:

- Jeg ville gerne ende med at stå et sted, hvor jeg var uafhængig og havde det godt økonomisk. Og ved at sætte mig et så højt et mål og gå efter det, måtte jeg da komme et godt stykke ad vejen.

Det lykkedes Dar Salim at blive uddannet som pilot i 2002, men der skulle gå yderligere to år, før han kunne sætte sig ind i et cockpit.

- Selvfølgelig skulle jeg vælge at blive pilot som araber lige efter terrorangrebne den 11. september. Hele branchens konjektur var dårlig, så jeg kunne simpelthen ikke komme op at flyve.

I løbet af de to år nåede Dar Salim at arbejde fem forskellige steder, blandt andet på en fiskekutter med havn i Esbjerg.

Kravet for at få jobbet på kutteren var blandt andet, at han kunne lave mad.

- Det kunne jeg jo ikke, men jeg bildte dem ind, at jeg var kok, siger Dar Salim og griner.

- Jeg købte Frøken Jensens Kogebog inden jeg tog til Esbjerg, og så "fakede" jeg den i to måneder, fortæller han - stadigt grinende.

Tilfældig casting

Det var også i løbet af de to år, at Dar Salim første gang endte foran et kamera.

En tilfældig casting til en birolle i tv-serien "Forsvar" endte med en hovedrolle som anklaget i et af afsnittene.

- Min første scene var med Annette Støvelbæk og den anden med Paprika Steen. Jeg havde aldrig sagt en replik før i mit liv, men det gik ret godt, siger han tilfreds.

Og med god grund. For da instruktøren Omar Shargawi skulle finde en hovedrolleindehaver til "Gå med fred Jamil", huskede han navnet fra tv-serien.

Egentlig fik Dar Salim hovedrollen i en kortfilm, men da filmmanden Peter Aalbæk Jensen fik en finger med i spillet, endte "Gå med fred Jamil" som en spillefilm.

Det starter altså med at være en kortfilm, Peter Aalbæk får øje på den, og det bliver en spillefilm, der vinder internationale priser. Du har hovedrollen i den film, der gør det, og du skulle ikke engang være skuespiller. Er det et eventyr?

- Ha ha. Jamen når du siger det på den måde, så er det vel. Men jeg tror ikke på, at der er noget, der er tilfældigt. Jeg tror ikke på held. Held er for mig at være på det rigtige tidspunkt - men forberedt på at tage imod det, der kommer. Og alle folk på denne her film har været målrettede og forbredt, siger han.

Tabte fem kilo

Optagelserne til filmen var alt andet end eventyrlige. Dar Salim havde taget fri fra karrieren som pilot, der endelig havde taget fart, for at koncentrere sig om skuespillet.

I løbet af de to måneder, det varede at få filmen i kassen, nåede han at smide fem kilo.

- Hårdt. Det var virkeligt hårdt. Jeg tror, det var sådan en miniform for depression, jeg gik ind i. Hvis jeg skulle gøre et godt arbejde, så skulle jeg føle de ting, som Jamil (Dar Salims karakter, red.) følte. Så hver dag skulle jeg gå på arbejde og være ked af det, eller vred nok til at slå en andet menneske ihjel, fortæller han.

Selv om arbejdet var en deprimerende slankekur, så er de positive sider altoverskyggende.

- Jeg brænder for skuespillet. Jeg tjener stadigt mine penge på at flyve, men nu er der så mange folk, der tror på mig og skubber mig videre som skuespiller, så nu forventes det, at jeg kommer til at lave en masse af det også. Lige nu løber jeg så stærkt jeg kan i begge retninger, og så må vi se, hvad der sker, siger han.

Hovedrolle i en drengedrøm

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce