Yngleplads for torsk, havtaske og havkat: Konsortium vil genskabe tre ærøske stenrev

Stenfiskeri har gennem årene trukket store veksler på stenrevene i de sydfynske farvande. Arkivfoto: Roland Petersen.

Yngleplads for torsk, havtaske og havkat: Konsortium vil genskabe tre ærøske stenrev

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Et konsortium bestående af blandt andet Amphi Consult, Københavns Universitet og Niras vil genskabe tre stenrev langs Ærøs sydvest-kyst.

Ærø: Sammen med blandt andet Københavns Universitet, Niras og den franske virksomhed Seaboost vil Amphi Consult med sin ejer, biolog Lars Briggs, i front, nu give sig i kast med reetableringen af tre stenrev i farvandet ud for det sydvestlige Ærø.

Helt præcis har man udset sig punkter ud for Skjoldnæs, Vitsø og Voderup som placeringer for de tre stenrev.

- Vi har valgt de tre områder ud fra nogle samtaler, vi har haft med en tidligere stenfisker fra Faaborg, der gennem et helt arbejdsliv har ført logbog over, hvor mange sten han har fisket op af dybet, og præcis hvor han har gjort det. Så vi har et rimeligt godt billede af, hvor der engang har været stenrev, forklarer Lars Briggs fra Amphi Consult.

Ifølge præsentationen af projektet, som Lars Briggs har forelagt kommunen, skal projektet prøve at rette op på de skader, der gennem stenfiskeriets storhedstid fra tyverne til halvfjerdserne blev forvoldt på de naturlige stenrev. Stenrev, der fungerede som fristed og yngleplads for adskillige fiskearter som torsk, havtaske og havkat.

- Vi har foretaget en lang række interviews med både industrifiskere og lystfiskere, og der er en stor opbakning til projektet. Det er tanken, at de med årene vil få mulighed for at fiske rundt om revet, fortæller Lars Briggs.

Mudderbund

Arbejdet med genskabelsen af de tre stenrev vil blive indledt med en lang række undersøgelser af både det eksisterende dyreliv og af havbundens beskaffenhed.

- Vi skal have undersøgt, om bunden så at sige kan bære de sten, der skal lægges ud. Havbunden kan for eksempel være alt for mudret til at bære stenene, og det ville ikke være heldigt, hvis man lagde stenene i et stort mudderhul, fortæller Lars Briggs.

Stenene til projektet kan ifølge Lars Briggs fra Amphi Consult komme flere steder fra.

- Vi har været med til en lignende genoprettelse af et stenrev ved Als, og her kom stenene fra arbejdet med at anlægge motorvejen. Men på Læsø har man for eksempel hentet sten fra et stenbrud i Norge. Og ellers kunne en tredje mulighed være at støbe elementer. Men hvilken vej, man tager, kommer til at afhænge af forundersøgelserne af de tre områder, forklarer Lars Briggs.

Vigtig kommmunal opbakning

Da etableringen af de tre rev sker på havet, bliver Ærø Kommunes deltagelse i projektet ganske lille, men det er håbet, at kommunen vil være en del af den styregruppe, der skal følge projektet nøje.

Den anslåede pris på reetableringen af de tre stenrev ligger ifølge Lars Briggs på omkring 15 millioner kroner fordelt over den seksårige periode, som man regner med, projektet kommer til at løbe over. Men det er ifølge projektbeskrivelsen ikke noget, kommunen skal medfinansiere.

- Hele projektet skal finansieres gennem fonde, men i arbejdet med at søge penge er det selvfølgelig vigtigt for os også at have kommunens støtte, og at man vil indgå i arbejdsgruppen omkring projektet. Det er med til at sende et signal til fondene om, at der er bred opbakning til projektet, siger Lars Briggs.

Torsdag skal kommunens Teknik-, miljø- og havneudvalg tage stilling til, om de vil anbefale, at Ærø Kommune siger ja til invitationen om at være med i styregruppen.

Yngleplads for torsk, havtaske og havkat: Konsortium vil genskabe tre ærøske stenrev

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce