Worst case-regning: Nye bryllupsregler kan koste Ærø 2,4 millioner kroner om året

Vielserne vil, i værste tilfælde, koste Ærø kommune omkring 2,4 millioner kroner om året fra og me 2019. Arkivfoto: Tim Kildeborg Jensen

Worst case-regning: Nye bryllupsregler kan koste Ærø 2,4 millioner kroner om året

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I værste tilfælde kan det koste Ærø Kommune 2,4 mio kroner om året at holde bryllupsindustrien kørende efter nytår. Det viser et notat, som Økonomi- og erhvervsudvalget behandlede på sit møde forleden.

Ærø: Kommunen har kigget dybt i den mørke krystalkugle for at komme med et bud på, hvordan kommunens bryllupsøkonomi kommer til at se ud, når statens kontrolenhed fra årsskiftet skal foretage prøvelser af ægteskabsbetingelserne for udenlandske par, der vil giftes.

Og det er ikke kønne tal, der er kommet ud af den fremtidsprognose.

Kommunen regner med at man i 2019 må afholde en udgift på 2,4 millioner kroner, hvis man vil have bryllupsturismen kørende.

Regnskabet lyder kort og godt sådan, at man inden kontrolenheden blev vedtaget, havde budgetteret med vielsesindtægter fra udlændinge på 3,1 millioner kroner i 2019, penge der nu vil blive opkrævet af staten. Dermed lander man på et stort rundt nul på indtægtssiden, mens man samtidig på udgiftssiden stadig skal levere den service, det er, at vie de tilsejlende par fra både ind- og udland. En løn- og administrationsudgift, der selv efter et beregnet fald på 25 procent i antallet af vielserne i 2019 løber op i de nævnte 2,4 millioner kroner.

- Det her er worst case-beregninger, for vi ved jo reelt ikke præcis, hvad vilkårene bliver efter nytår. Vi synes jo, det er død uretfærdigt, at staten hæver gebyret til det dobbelte og render med det hele, og vi så ikke får lov at opkræve et vielsesgebyr for udlændinge. Det arbejder vi politisk enormt hårdt på at få gennemtrumfet, men vi kan reelt ikke vide, om der bliver givet grønt lys for det, og derfor kan vi ikke arbejde med det som en indtægt, forklarer borgmester Ole Wej Petersen (S).

Det er mange penge

Det skitserede værste-tilfælde blev præsenteret for kommunens Økonomi- og erhvervsudvalg i notat på udvalgets møde forleden. Og her besluttede udvalget at godkende, at den anslåede merudgift på 2,4 millioner i 2019 bliver finansieret via kommunens kassebeholdning, og at man allerede i maj foretager en grunding revurdering af området.

- Til den tid har vi formodentlig fået en bedre fornemmelse af, hvad den nye kontrolenhed er kommet til at betyde for antallet af vielser, og så skal vi jo finde ud af, om vi skal ud og afskedige medarbejdere. Vi ved ikke, hvordan det ender, og hvordan økonomien fremover kommer til at se ud, for vi kan jo ikke i det uendelige blive ved med at finansiere det her med 2,4 millioner kroner om året. Det er mange penge, og jeg vil ikke mene, det er realistisk, lyder det fra Ole Wej Petersen.

Han understreger dog, at kommunen jo rent faktisk har en "forsyningspligt", når det handler om vielser, og at kommunen ikke bare kan lukke for det varme vievand.

- Hvis det fortsætter, og vi ingen indtægtkilder får, så må vi jo gøre det mere besværligt for udenlandske par at blive viet. Det kan jo desvære blive konsekvensen. På den anden side kan man jo også sige, at hvis der ER kunder, så burde vi også kunne finde en eller anden måde at skaffe midlerne til det. Men hvis det til maj viser sig, at behandlingstiden er tre måneder, og det hele er sandet til, og der ingen kunder er, så er løbet kørt, og så bliver vi nødt til at afvikle, lyder forudsigelsen fra Ole Wej Petersen.

Worst case-regning: Nye bryllupsregler kan koste Ærø 2,4 millioner kroner om året

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce