Kunstneren Ole Hartvig på Vråvejen i Ærøskøbing fik sig et regulært chok lidt længere ude ad Vråvejen
ÆRØSKØBING/BLEKINGE/ÆRØSKØBING: Dette er en historie, som skal fortælles omvendt. Omvendt forstået på den måde, at den - modsat journalistiske historier i øvrigt - ikke starter med essensen af historien. Og omvendt også i kronologien.

Historien handler om det fantastiske vikingeskib, som står og stråler ved det sidste hus på Vråvejen i Ærøskøbing, hvor kunstneren Niels-Peter Nielsen har slået sig ned med katte, hund og - vikingeskib.

Hugget i ét stykke

Niels-Peter Nielsen ved, at hans skib blev bygget i 60'erne i Hedeby, og han ved også det meget, meget væsentlige for netop et vikingeskib, nemlig at det er hugget ud med en skarøkse i ét stykke.

Hvad der skete med skibet igennem dets første år, har Niels-Peter Nielsen ikke noget overblik over. Men han ved, at hans bror, Ole Willads Nielsen, i midten af 80'erne købte skibet af nogle søspejdere og tog det med sig til Blekinge, hvor han bor.

I nogle år sejlede Ole Willads Nielsen rundt i sit vikingeskib i den svenske skærgård, men på et tidspunkt trak han skibet på land. Her stod det ellers så stolte vikingeskib så i nogle år og forfaldt faktisk mere og mere, indtil Niels-Peter Nielsen flyttede fra København til Vråvejen 23 i Ærøskøbing med udsigt og sti til vandet.

Hartvigs chok

- Min bror gav mig så skibet mod, at jeg lovede at sætte det i stand igen, og så blev skibet sat på en blokvogn og kørt ned gennem Sverige for at lande i min have, fortæller Niels-Peter Nielsen, som siden har knoklet med at renovere sit skib.

Så langt så godt. Lige indtil ærøkunstneren Ole Hartvig kom forbi!

- Han blev nærmest hvid i hovedet, da han så skibet! Og han så ud til at have svært ved at tale. Men endelig fik han da fremstammet, at det var ham og hans bror, Poul, som har udhugget mit vikingeskib, som de var meget, meget stolte af, netop fordi det er hugget ud i ét stykke med en skarøkse. Og det var oven i købet deres lillesøster Ingelise, som nu hedder Kahl til efternavn og bor i Liseleje, der har skåret det flotte relief på siden af skibet, griner Niels-Peter Nielsen, der næsten var lige så chokeret som Ole Hartvig over det puds, som skæbnen her spillede dem.

Nu er vikingeskibet næsten færdigt med master, skjolde og årer. Selv sejlene ligger klar og er naturligvis af den rigtige Asterix-bolchestribede slags.

- Så nu er Ole Hartvig og jeg jo nærmest nødt til at få dannet et rigtigt vikinge-lav på Ærø, smiler Niels-Peter Nielsen.
  • fyens.dk