I januar i år indgik Ærø Kommune og øens vognmænd en aftale om en vagtplan. Vognmændene kører dog stadig 24/7

På trods af en aftale om en vagtordning mellem Ærøs taxaselskaber og Ærø Kommune er øens vognmænd på vagt 24 timer i døgnet. Formålet med aftalen er at sikre, at vognmændene kun er forpligtet til at køre taxa i visse uger, mens de kan holde fri i andre, hvis de ønsker det.

For indehaveren af Ærø Taxi Frank Thorsted er det dog et problem, at borgerne på Ærø ikke kender til vagtplanen.

- Jeg er tilfreds med forløbet hele vejen igennem, og at vagtordningen er etableret. Alt er i den skønneste orden, bortset fra at borgerne ikke ved noget om det. Kun dem, vi selv fortæller det, siger han.

Ifølge Frank Thorsted betyder den manglende information til borgerne, at han er nødsaget til at være disponibel for taxa-kørsel 24/7, hvis han ikke vil miste sine kunder.

- Jeg vil ikke ud i en situation, hvor mine kunder ringer forgæves til mig, siger han

Ikke kommunens ansvar

Ifølge trafikdirektør Keld Møller er øens taxa-selskaber selv ansvarlige for, at vagtplanen ikke fungerer efter hensigten.

- Begge selskaber (Oles Taxi og Øens taxa kører på samme telefonnummer, red.) kører hele tiden, så der er ikke nogen fordeling. De havde lov til, for at få økonomien til at hænge sammen, at trække sig ud i nogle uger, hvor de andre kørte. Det er jo kun en vagtordning, når et firma vælger ikke at køre, siger han og fortsætter:

- Det kan være, at når man har prøvet det her af med at køre hele tiden, så finder man ud af, at det ikke en god idé, siger han og påpeger, at det vil blive annonceret, hvis et selskab ønsker at trække sig ud i bestemte uger.

Den forklaring køber Frank Thorsted dog ikke. Ifølge ham selv har han gentagne gange kontaktet Keld Møller for at få ham til at offentliggøre vagtplanen, så han kan holde fri i de uger, hvor han har ret til det.

- Jeg synes, det er nemmere at skrive, hvem der kører hvornår. De skriver jo heller ikke på døren på apoteket, hvornår der er lukket, men hvornår de har åbent, siger han.

- Vi klager ikke

For indehaveren af Øens Taxa, Poul Erik Düring Pedersen, har den nye vagtordning ikke ændret noget.

- Vi kører, som vi hele tiden har gjort, det vil sige hele tiden. Den eneste forskel er, at vi har mistet noget færgekørsel.

Ifølge Poul Erik Düring Pedersen, der har samkørsel med Oles Taxi, er den nuværende situation ikke et problem overhovedet. Han fortæller, at en overholdelse af vagtordningen kunne føre til, at man særligt i weekenderne kunne miste et kundegrundlag. På hverdagsaftenerne - de tynde timer - kunne vagtordningen have en effekt. Men ifølge Poul Erik Düring Pedersen er der, over en bred kam, arbejde nok at tage.

- Vi klager ikke. Vi vil give Frank ret i, at der ikke er til at have en ansat i de tynde timer. Det vil der aldrig blive. Og vi tager bare de ture selv. Men selvfølgelig, hvis man ikke kan eller er indstillet på det, så har man et problem. Så er det underskud, siger han.

  • Fyns Amts Avis