Værd at vide: Æggekogning og godt med luft

I dag er store æggekogningsdag over hele Ærø. Foto: Peter Becher Damkjær

Værd at vide: Æggekogning og godt med luft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi har gravet et par små fakta frem om æg, kogningen af dem og hvordan man kommer videre efter en lang dag med bål.

Ærø: Så er det igen tid til at rette snuden mod de ærøske strande, tænde bål, fylde saltvand i gryderne og fyre op under æggene.

Vi har prøvet at gratte lidt i det videnskabelige nyhedsjordlag for at se, om vi kunne hitte nogle nyttige fakta, der - om ikke andet - kan slå tiden ihjel, mens man venter på at æggene koger og øllerne køles.

Man kan oven i købet gøre det med god klimasamvittighed, for CO2-aftrykket fra produktionen af et kilo æg ligger på få kilo, mens et kilo oksekød belaster klimaregnskabet med 15 kilo, ifølge beregninger fra energiselskabet SEAS-NVE.

Og ikke bare det, men et æg indeholder stort set alle de vitaminer og mineraler, en krop har brug for ... med undtagelse af C-vitaminer.

Kigger vi på vandet i gryderne, der bliver øset op fra alt det der ved siden af Ærø; havet, så gør saltindholdet, angiveligt, at vandet får et minimalt højere kogepunkt, men ikke noget, der kommer til at tage så meget mere tid, at man kan nå en ekstra øl.

Selve bålet er nok der, hvor der så igen tappes lidt på CO2-kontoen. For sammen med lys og varme udleder et bål også en del CO2. Ifølge hjemmesiden træ.dk indeholder en rummeter træ som tommelfingerregel et ton CO2, så hvis du ikke har lyst til at sætte et alt for stort, sodet fingeraftryk på miljø og klima, er det med at holde bålets størrelse på et moderat niveau.

Og så lige et godt råd til dagen efter, hvor man måske synes, lugten af bål i tøjet ikke helt er så hyggelig at slæbe rundt på som duftspor. Ifølge vaskepulverproducenten Biotex' hjemmeside er der tre ting, der hjælper: Luft, luft og atter luft ... og så også lige en tur i vaskemaskinen bagefter.

Værd at vide: Æggekogning og godt med luft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce