Ungerne er nuttede: Men ikke alle byder svalen velkommen


Ungerne er nuttede: Men ikke alle byder svalen velkommen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

De fleste dyrebørn er "nuttede", ikke mindst svaleunger. Men de små hurtigflyvere er alligevel mange steder uønskede og bliver betragtet og behandlet som skadedyr.

Video: Martin Ytting RaskÆrøskøbing: De seneste to måneder har Fyns Amts Avis' redaktion på Ærø lagt matrikel og tagudhæng til to kuld svaler, og det er ikke gået ubemærket hen.

Som så mange andre steder sviner de små hurtigflyvere, hvilket redaktionen har taget hånd om ved at lægge aviser ud på en trappesten.

Det får folk til at stoppe op ved trappetrinet for at kigge til de små sultne, fuglehoveder, der titter op over redekanten, mens en enkelt borger på Ærø har været inde på redaktionen og sige tak på vegne af svalerne.

Men fugle som duer og svaler sviner, og i nogles ører larmer de også for meget. Mange steder bliver svalerederne revet ned til ærgrelse for Dansk Ornitologisk Forening.

- Jeg synes, det er et rigtig dårligt tegn, at man ikke kan acceptere, at en svale bygger rede et par måneder. Derfor sætter vi også meget pris på, når folk som jer faktisk synes, det er sjovt at have besøg af sådan én og måske sætter et bræt under reden, hvis den skider på en bil eller noget andet, siger Egon Østergaard, formand for Dansk Ornitologisk Forening.

Aviser lagt ud for at mindske svineriet.

- Folk burde være glade for besøget

Sådan går det langt fra i alle tilfælde, og redaktionen vil da formentlig også sætte et net op i løbet af vinteren for i det mindste at få svalerne væk fra tagudhænget over en hoveddør.

Andre gange bliver der gået hårdere til værks, forklarer Egon Østergaard.

- Vi har noteret os, at nogle boligselskaber, hoteller og skoler fjerner rederne i det tidlige forår, og det bryder vi os ikke om. De få måneder, hvor vi har besøg af den her gæst fra Afrika, burde glæde folk. Vi kan kun opfordre folk til at være glade over, at der noget liv, siger Egon Østergaard og tilføjer, at fjernelse af svalereder uden æg og unger kan være på grænsen af det tilladte.

- Det er ikke forbudt i oktober og november, men man må ikke forhindre fugle i at gennemføre yngel. Nogle river reder ned, inden der er æg og unger i dem. Der er lige på kanten, lyder det fra Dansk Ornitologisk Forening.

Vender tilbage til samme "spot"

Et af de firmaer, der bliver tilkaldt, når svaler, duer og måger bliver for meget for menneskene, er Mortalin, der siden 1938 har tilbudt bekæmpelse af rotter og andre skadedyr.

Ifølge områdeleder i Mortalin, Morten Helholm, er der dog ikke tale om bekæmpelse, når det kommer til svaler,

- Det er en fredet fugl, vi ikke må røre, og det siger vi, når en virksomhede eventuelt har fået en løfte pegefinger af Fødevarestyelsen og besked på at fjerne reder. Det, vi kan gøre, er at pille rederne ned og sætte net op, siger Morten Helholm og tilføjer, at forebyggelsen frustrerer svalerne, som dog er gode til at finde andre steder at slå sig ned.

- Det er imponerende, at de efter en vinter i Afrika vender tilbage til nøjagtig det samme spot. Der bliver de frustrerede, når de ikke kan komme til de reder, hvor de voksede op sidste år, men vi oplever, at de finder et andet sted i nærheden, siger han.

Svaleungerne på videoen og billederne er landsvaleunger. Dem og andre fugle kan man læse mere om i DOF's digitale fugleleksikon.

Ungerne er nuttede: Men ikke alle byder svalen velkommen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce