Ærø: For nylig fik Ærø en tredjeplads på Dansk Naturfredningsforenings liste over kommuner, hvor den størst del af arealet, der bliver sprøjtet med sprøjtegift, hvilket fik formand for Ærø Naturfredningsforening, Jan Clausen, til at spå om en katastrofe for naturen på øen.

Kommunalbestyrelsesmedlem og formand for erhvervs,- teknink- og havneudvalget, Lennart Mogensen (V), tager det mere roligt, og forklarer, at der i øvrigt ikke er meget at stille op politisk, forklarer han.

- Det hænger jo godt sammen i forhold til den undersøgelse, der viste, at Ærø er et af de steder, der har aller mindst natur. Og det hænger sammen med, at Ærø er en ø, hvor landbruget en af vores største aktører, og landbrugsjord kaldes ikke natur. Derfor kan det ikke være mere end et skuldertræk til overs fra min side, siger han og fortsætter:

- Landbruget bruger sprøjtemidler efter de regler, der gælder, og det bekymrer mig egentlig ikke. Vi forsøger at kompensere med vådområder og andre midler. Men vi kan ikke gøre meget mere, for vi kan ikke tvinge nogen til at nedlægge landbrugsjord til fordel for vådområder.

Lennart Mogensen sætter også en del spørgsmålstegn ved de parametre, undersøgelsen er lavet på.

- København ligger for eksempel helt i top, og det er klart, at der sprøjter man ikke, for der er ikke meget landbrugsjord. Men har de så bedre natur. Det mener jeg ikke. Man kan også tage en ø som Fanø, som også ligger i top, og de har noget jord, som er ubrugeligt til landbrug. På Ærø er landbruget et stort erhverv, og derfor ligger vi, hvor vi gør, siger han.

  • fyens.dk