Forslag fra regionens præhospitalsudvalg vil gøre det muligt at transportre to typer af kuvøser fra Ærø

Siden Bios’ overtagelse af ambulancekørslen på Ærøi september sidste år har det ikke været muligt at transportere øens kuvøse med ambulance.

Det bliver der lavet om på, hvis en indstilling fra regionens præhospitalsudvalg bliver godkendt af Regionsrådet.

Udvalget har nemlig besluttet af indkøbe en såkaldt babypod. Det er en lille kuvøse, som kan spændes fast på en båre.

Ifølge konstitueret direktør på regionens sundhedsområde Mads Haugaard vil det igen gøre det muligt at transportere sygehusets for tidligt fødte eller kritisk syge spædbørn med kuvøse fra Ærø.

- Kuvøsen bliver suppleret med en babypod. Kuvøsen forbliver således en del af det setup, der kan tages i anvendelse ved kritisk syge små / nyfødte børn på Ærø.

- Den bliver tilmed udstyret med et transportstel, der muliggør transport med Bios’ ambulance(r) på Ærø, eksempelvis ved transport fra Ærø Sygehus til redningshelikopter på landingspladsen, skriver Mads Haugaard i en mail til Fyns Amts Avis.

At præhospitalsudvalget også foreslår at indkøbe en babypod, skyldes et ønske om at kunne transportere kritisk syge eller for tidligt fødte spædbørn med både rednings- og lægehelikopter, oplyser udvalgsformand Thyge Nielsen.

Redningshelikopterne har hele tiden haft plads og mulighed for at medtage kuvøsen fra Ærø Sygehus.

Kuvøsen har dog ikke siden september sidste år kunnet transporteres af Bios' ambulance på øen, fordi understellet ikke har passet med ambulancen.

Det har gjort det praktisk umuligt at overføre kuvøsen fra sygehus til redningshelikopter.

Men det bliver der lavet om på, hvis præhospitalsudvalget kommer igennem med sin indstilling, oplyser Thyge Nielsen.

- Understellet til kuvøsen bliver monteret i ambulancen, så man fremover kan transportere den med både ambulance og videre med redningshelikopter.

- Desuden foreslår vi at købe en babypod, som kan transporteres med lægehelikopter, siger han om transport med de noget mindre lægehelikoptere.Det har fremgået af en tidligere webartikel den 9. marts 2016 om kuvøsesagen, at babypoden skal erstatte sygehusets kuvøse i forbindelse med transport. Det er ikke korrekt. Babypoden skal fungere som supplement, såfremt Regionsrådet godkender præhospitalets indstilling.