Affald ender alt for ofte i naturen. Jan Clausen er formand for Danmarks Naturfredningsforening på Ærø. Han og mange andre medlemmer såvel som ikke-medlemmer samler dagligt affald op i naturen. Den 17. april kan alle være med.

Selvom Ærø beskrives som en ren ø, er det ikke ensbetydende med, at affald altid lander i en skraldespand eller sendes til genbrug.

Tværtimod, hvis man spørger Jan Clausen, der er formand for Danmarks Naturfredningsforening på Ærø.

Han går dagligt ture i Kragenæs, hvor alt fra tomme dåser, plastic og byggematerialer enten er smidt eller tabt på veje og i grøftekanter.

Og i langt de fleste tilfælde er noget at slæbe med hjem.

- Jeg kørte en tur i morges og fandt som sædvanlig tomme øldåser og plastic, siger han og viser dagens fangst frem.Et stort stykke hårdt plastic og en enkelt urtepotte er det også blevet til denne flotte men kolde anden påskedag.

Men det er især de tomme øldåser, der gør Jan Clausen harm.

- Hvis dåserne ender ude i markerne, risikerer man, at de kommer med i ensilage. Det er noget skidt, fordi man så risikerer, at de ender i maven på en ko, siger han.

Et problem er desuden, mener Jan Clausen, at mange ikke sikrer deres affald godt nok, når de kører det på lossepladsen.

Vær med til at samle affald

- Dåserne forgår. Det gør plastic ikke. Så jeg er kun glad for, at så mange faktisk er med til at holde Ærø ren ved at samle affald op, siger han og opfordrer så til at bakke op om en landsdækkende affaldsindsamling den 17. april.

Danmarks Naturfredningsforening står bag begivenheden, hvor der netop sættes fokus på plastic i naturen i år.

De senere år har opbakningen til den nationale begivenhed mistet opbakning på Ærø.

Jan Clausen håber dog, at så mange som muligt kan afse timer den 17. april, hvor Danmarks Naturfredningsforening på Ærø står klar med affaldssække på på parkeringspladsen på Lindsbjerg klokken 10.

Sidste år var 90.000 børn ifølge Danmarks Naturfredningsforening med til at fjerne 132.000 kilo affald bestående af alt fra plastic, tomme dåser, cykler, møbler, flasker og glas.