Stik mod landstendens: Færre rotteanmeldelser gør lokal rottefænger glad

Det er rotter som dem her, der er blevet anmeldt en tredjedel færre af på Ærø. Foto: Linda Kastrup

Stik mod landstendens: Færre rotteanmeldelser gør lokal rottefænger glad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

På trods af en stigende tendens på landsplan modtager Ærø færre rotteanmeldelser. Lokal rottefænger mærker tydeligt, at kurven er knækket.

Ærø: På landsplan viser tendensen en stigning i antal rotteanmeldelser, men på Ærø er det stik modsat. Her har man modtaget en tredjedel færre rotteanmeldelser i 2017, hvor tallet var 1099 sammenlignet med 1666 i 2016.

- Jeg har været over dem de sidste par år, den har fået en skalle. Når folk ringer, så kommer jeg, fortæller Jørgen Rosendahl, som er den ene af to rottefænger på Ærø.

En forklaring på den positive tendens kunne ifølge Jørgen Rosendahl være, at han har haft slået på, at folk skulle købe fælder selv.

- Det er blevet helt moderne med rusefælder, hvor rotterne kan gå levende i, og folk så selv kan aflive dem, så er de jo væk med det samme. Dem, jeg snakker med, har fanget en 15-20-30 stykker selv, siger Jørgen Rosendahl, der er glad for alle som hjælper til, da det er en stor fordel.

Også landmændende oplever en forandring, når de høster om efteråret ifølge rottefængeren.

- Før fik jeg altid en masse opkald ved høsttid, hvor landmænd fortalte, hvordan rotterne sprang foran deres maskiner, det har jeg slet ikke gjort i år på samme måde.

Hvis du ser en rotte
Det skal du gøre, når du ser en rotte: Du har pligt til at anmelde problemet via Borger.dk Hvis du forholder dig passiv, velvidende at du har rotter på din ejendom, kan du modtage en bøde.Det må du ikke: Du må ikke selv forsøge at komme af med rotter ved brug af kemisk gift. Det vil ligeledes kunne udløse en bøde.

Det kan du gøre for at forhindre rotter: Fjern alt affald og unødige genstande. Undgå at stille madvarer og dyrefoder direkte op ad vægge. Ligesom det kan være en god idé at lægge en tung sten ovenpå din skraldespand.
Tip os: Hvordan bekæmper du rotter?
Rotterne har indtaget de fleste steder af Fyn - og øerne.Derfor efterlyser vi alle gode råd og løsninger på, hvordan du bekæmper rotter.

Skriv gerne dine oplevelser med rotter og din løsning i kommentarfeltet under artiklen eller skriv til journalist Daniel Kofoed på dako@faa.dk. Så samler vi alle jeres input, så andre kan få glæde af dem.

Ikke alle mærker forandringen

Det er ikke alle ærøboer, der har bemærket faldet i rotteanmeldelser på øen. I facebookgruppen Oplev mit Ærø har der været en livlig debat, hvor folk har delt deres oplevelser med rotter. Blandt andre skriver Julie Hansen: "Det er meget alvorligt alle de rotter." Og fortsætter: "Noget skal gøres".

Det kan der være en god forklaring på ifølge rotteekspert og biolog med ph.d. i rotter Ann-Charlotte Heiberg.

- Mediernes fokus på rotter er blevet større, og historier om rotter kommer hyppigere op. For 10 år siden var det kun et par gange om året og meget lokalt, at de kom. Så dækningen gør, at folk er blevet mere opmærksomme på det, siger Ann-Charlotte Heiberg

En forklaring på, hvorfor så mange ærøboer har haft oplevelser med rotter, kan være, at de netop her kommer tættere på byen.

- Ærø er en kommune, hvor bystrukturerne er relativt små, og kontaktfladen med det omkringliggende opland er ret stor. Det vil sige, der er rigtig gode muligheder for rotterne, som altid har været i byerne, til at leve på overfladen, hvor de tidligere holdte sig i kloakerne, siger Ann-Charlotte Heiberg.

Stik mod landstendens: Færre rotteanmeldelser gør lokal rottefænger glad

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce