Sparekrav i finansloven rammer hårdt på Marstal Navigationsskole, som må tage øvelsesskibet MS Pia ud af drift

Over de næste fire år skal Marstal Navigationsskole som andre uddannelsesinstitutioner årligt spare to procent som en konsekvens af den nyligt indgåede finanslov.

Fyns Amts Avis erfarer fra flere centralt placerede kilder, at en lærer skulle være opsagt, og at mellemlederne degraderes.

Rektor Jens Naldal ønsker ikke at kommentere personaleforholdene, men bekræfter, at skolen er ramt økonomisk.

- Vi står i en svær situation, hvor der skal træffes svære valg. Sparekravet svarer til en fuldtidsstilling om året, hvis man omsætter penge til hoveder, siger Jens Naldal.

Færre penge pr. elev

Tidligere har skolen ikke kunnet trække moms fra på udgifter til uddannelse. Det kan være papir, indkøb af computere, benzin med mere.

Det kan skolen nu takket være ændrede regler for momsrefusion. Men de statslige tilskud via taxametersystemet, som tildeler uddannelsesinstitutioner penge alt efter antallet af elever, bygninger og elever, som bliver færdige med deres uddannelse, bliver sat ned.

- Nu kan vi trække moms fra på udgifter til uddannelse, men ikke så meget som vi fik i tilskud via taxametersystemet, siger Jens Naldal og tilføjer, at Marstal Navigationsskole og andre maritime uddannelser hidtil har fået højere tilskud via taxametersystemet end andre uddannelsesinstitutioner.

Kritik af nyt uddannelsestilbud

Lagt sammen med sparekravet på to procent over de næste fire år er konsekvensen, at Marstal Navigationsskole mister over en million kroner i 2016 vurderer Jens Naldal.

En konsekvens af sparekravene er desuden, at skolens øvelsesskib MS Pia bliver oplagt, altså taget ud af drift.

Ifølge Jens Naldal vil det give en besparelse på cirka en halv million kroner om året.

Skolen håber dog trods modvind og afslag på at etablere en bacheloruddannelse i København, at både den nye ba-uddannelse samt etablering af en brandskole på Ærø kan give mere vind i sejlene.

Jesper Bernhardt, direktør for Simac i Svendborg, undrer sig imidlertid over navigatinsskolens ønske om at udbyde en ny uddannelse i hovedstaden.

- Vi har kæmpet for at trække studerende til både Svendborg og Marstal, og det er lykkedes at hæve det regulerede optag. Så jeg er meget overrasket over, at den øvelse har fundet sted, siger Jesper Bernhardt og vurderer.


Læs mere på Mitfyn og i Fyns Amts Avis torsdag

Mere om emnet

Se alle
6
Underskud: Marstal Navigationsskole fyrer medarbejdere

Underskud: Marstal Navigationsskole fyrer medarbejdere

2
Konservative vil styrke søfart

Konservative vil styrke søfart