Kristian Humaidan og Karsten Hermansens samarbejde om at nyfortolke Bjergprædikenen er ifølge sognepræst Agnes Haugaard fantastisk, nyskabende og fuld af forkyndelse.

Ærø: Agnes Haugaard var vidne til Karsten Hermansens og Kristian Humaidans første opførsel af nyfortolkningen af Bjergprædikenen i Marstal Kirke. Det var en oplevelse, hun sent vil glemme.

For organist Karsten Hermansen sætter sig ikke bare ned på sin orgelbænk og sander til på nogen måde. Og rapperen Kristian Humaidan har ifølge Agnes Haugaard sat sig ind i både kristendommens historie og i Ærø, hvor han for kun to år siden har bosat sig med sin kone og børn.

Bjergprædikenen

Står i Det Nye Testamentes Matthæusevangeliet.Den er kendt som den vigtigste Jesus-tale, og den hedder Bjergprædikenen, fordi han holder den på et bjerg.

Det er en slags "programerklæring", som handler om, hvordan man lever i overensstemmelse med Gud og loven.

Den gyldne regel, der hedder " Som I vil, at mennesker skal gøre mod jer, sådan skal I gøre mod dem", stammer blandt andet fra Bjergprædikenen.

Det er også her, man finder Fadervor.

Kilde: Bibelselskabet.dk

Hun fremhæver dem som en slags "treenighed" - Karsten Hermansen, Kristian Humaidan og sangerinde Edda Meyer, der klæder hinanden - sammen med Ærøkoret, der slutter kreds omkring dem.

- Jeg synes, det er et fantastisk samarbejde. Det må jeg sige. Det er troværdigt, de har sat sig ind i det - de kan deres bibelhistorie, og så er de super musikalske. Og jeg synes, det er modigt gjort af dem. Der er både alvor, nyskabelse og der er sandelig også forkyndelse i det. Jeg synes, det er så genialt, siger Agnes Haugaard.

Hun mener, at Kristian Humaidan giver projektet en sødme og kærlighed, mens Karsten Hermansen er den samlende med overblikket.

- Og så sætter de en god stemning i kirkerummet. Det er noget særligt at indtage et kirkerum. Man skal jo ikke være for meget på, for så står man i vejen for at budskabet kommer ud. Og den balance kan de bare, siger hun.

Budskabet i Bjergprædikenen er for sognepræst Agnes Haugaard en central del i hendes virke. For den rummer blandt andet Fadervor og fortæller, at kristendom ikke er en lovreligion.

- Jeg bruger Bjergprædikenen om og om igen. Fadervor står eksempelvis i Bjergprædikenen. Jeg bruger den i mange sammenhænge - når jeg for eksempel skal tale om kærlighed og tilgivelse. Det er noget, der optager folk enormt meget, siger hun og uddyber:

- Det går op for mig, at uanset hvor sekulariserede og moderne, vi er, så opdager jeg meget tit, at folk faktisk kan Fadervor udenad. Vi får også at vide her, at kristendom ikke er en lovreligion. Man kan sige, at det er godt at overholde lovene, men det vigtigste er, at det er hjertets religion.

  • Af:

Mere om emnet

Se alle
En rapper og en organist: Umage makkerpar skaber nyt liv i kirken

En rapper og en organist: Umage makkerpar skaber nyt liv i kirken