Søby Havn på finansloven: - Det er for uambitiøst, mener Enhedslisten

Søby Havn. Arkivfoto: John Fredy

Søby Havn på finansloven: - Det er for uambitiøst, mener Enhedslisten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter at regeringen og Dansk Folkeparti i fredags indgik aftale om næste års finanslov, stod det klart, at en udvidelse af Søby Havn var en del af aftalen. Der er ikke bevilget penge, men der er enighed om, at man vil undersøge mulighederne for en udvidelse af havnen. Borgmester Jørgen Otto Jørgensen (S) venter med at juble, mens MF'er Erling Bonnesen (V) ser det som realistisk, at Søby Havn kan få et statsligt tilskud inden for ganske få år.

Søby: En udvidelse af Søby Havn er kommet med i den nye Finanslov, som regeringen og Dansk Folkeparti indgik i fredags. Der er ikke bevilget penge, men der er derimod enighed om at undersøge mulighederne for en udvidelse af Søby Havn, som det formuleres i aftaleteksten. Og det glæder næstformanden for Søby Havn, Roar Thomsen.

- Der er ikke sat noget beløb på, men alene det, at det er kommet på Finansloven som et skrevet punkt, giver os en forhåbning om, at det er noget, politikerne vil arbejde videre med, så det ser vi som et stort fremskridt og et tegn på, politikerne tager det alvorligt. Så vi er meget positive, siger han.

Samme positivitet er der også at spore hos borgmester Jørgen Otto Jørgensen (S). Han vil dog ikke glæde sig for tidligt.

- Jeg er rigtig glad for, det er kommet på Finansloven. Det er et stort skridt, men vi vil lige vente til resultatet af undersøgelserne, før jublen bryder ud, siger han.

Dette består havneudvidelsen af
En udvidelse af Søby Havn vil blandt andet forbedre Søby Værfts konkurrenceevne, hvor skibene bliver større og større. Eksempelvis vil en havneudvidelse gøre, at Søby Værft vil kunne tage skibe på op til 150 meter mod i dag 115 meter. Udover det vil skibe på op til 200 meter kunne anløbe havnen i fremtiden.Her er de seks centrale punkter, der er en del af havneudvidelsen.
  • Ny mole mod øst
  • Ny dybvandskaj
  • Ny losse- og lastekaj
  • Havnebassin - tilstrækkelig manøvreplads
  • Ny mole mod vest
  • Ny dok (finansieres af Søby Værft)


Kilde: Søby Havn

- For uambitiøst

Søby Havn har sammen med Ærø Kommune længe kæmpet for statsligt tilskud til en udvidelse af havnen. Prisen for en havneudvidelse er beregnet til 161 millioner kroner, heraf har Ærø Kommune afsat 41 millioner, mens private fonde bidrager med 20 millioner kroner. De sidste 100 millioner kroner søger man staten om at støtte.

Forud for dette års finanslovsforhandlinger stillede Enhedslisten et forslag om, at der blev afsat 100 millioner ved at tage nogle af pengene fra de planlagte investeringer i øget hastighed på udvalgte veje. Dette blev dog afvist af regeringen og Dansk Folkeparti. Transportordfører for Enhedslisten, Henning Hyldested, der stillede forslaget, glæder sig over, at udvidelsen af Søby Havn er beskrevet i finansloven, men det er stadig ikke godt nok, mener han.

- Jeg er glad for, vores forslag har givet anledning til, de har taget det med i Finansloven, men jeg må også indrømme, det er for uambitiøst, når der hverken er beløb på eller nærmere konkretisering af den undersøgelse, siger Henning Hyllested.

Sådan står det skrevet i Finansloven
Sådan er punktet om Søby Havn formuleret i Finansloven for 2018:Udvidelse af Søby Havn Regeringen og Dansk Folkeparti er enige om at undersøge mulighederne for en udvidelse af Søby Havn.

Kilde: Folketinget

Skal bygge videre på nuværende materiale

Undersøgelsen af mulighederne for en udvidelse, der beskrives i finansloven, vil ifølge Venstres Erling Bonnesen bygge videre på det materiale, der allerede ligger klart om projektet.

- Jeg er meget glad for, at det kommer på dagsordenen nu. Det her er den første anerkendelse af projektet, og jeg vil kæmpe videre for, at der kommer et tilskud til udvidelsen af Søby Havn. Den undersøgelse, der skal laves nu, skal se på de bredere samfundsmæssige vinkler i projektet, og den kan bygge videre på det gode materiale, der allerede ligger klart, siger han.

Men dette mener Henning Hyllested ikke, der bør bruges tid på. I stedet bør man fokusere på havneudvidelsens betydning for Ærø.

- Regeringen snakker om et Danmark i balance og udflytning af statslige arbejdspladser, men her har vi et projekt, der skaber arbejdspladser og er gavnligt for Ærø, så derfor synes jeg, man skal holde fokus på Ærø og den betydning, det her har for Ærø. Det er lidt en nem løsning, der virker som om, man skyder det til hjørne, når man ikke afsætter penge til det, siger han.

Tilskud inden for de næste få år

Tidshorisonten for et eventuelt statsligt tilskud er stadig uvis, da undersøgelsen ikke er beskrevet nærmere. Men Erling Bonnesen ser det som realistisk, at et statslig tilskud til udvidelsen kan ske inden for de næste år.

- Vi skal have den her undersøgelse på plads, og så snart den ligger klar, kan vi arbejde videre med det. Som jeg ser det, så bliver det inden for ganske få år - måske et til to år - at vi er henne ved målstregen, siger han.

Her er hele finanslovsaftalen:

Søby Havn på finansloven: - Det er for uambitiøst, mener Enhedslisten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce