Avisbud sad fast i sneen og kunne ikke komme igennem til Falck på grund af nedbrud hos TDC. Også Ærø Kommune var berørt.

Ærø: Ikke nok med, at der ligger sne på vejene, og at man risikerer at køre fast. Mandag kunne man heller ikke få fat i Falck i tilfælde af uheld, fordi TDC havde nedbrud i mobildækningen flere timer. Det fik Annette Nielsen at føle mandag formiddag. Hun kører med aviser og reklamer og kørte fast på Fæstevej i Risemark ved Store Rise.

- Jeg sad fast i halvanden time. Der var ikke skovlet, og jeg havde problemer med at komme derned i fredags, hvor jeg vendte om. I dag var der hjulspor, så jeg tænkte, det gik, men sad fast alligevel, fortæller hun.

Og det gik slet ikke, da hun ringede til Falck, hvor hun abonnerer på vejhjælp. TDC havde nemlig driftforstyrrelser, som gav problemer med at ringe og modtage opkald for omkring 450.000 kunder. Annette Nielsen sendte i stedet en mail til Falck, og imellemtiden forsøgte både en saltspreder og en lastbil med sneplov at få hendes bil fri, uden held. Men lastbilchaufføren havde tilfældigvis et mobilnummer på en medarbejder fra Ærø Redningskorps, og så kom hjælpen frem. Og også avisen kom frem - kun med et kvarters forsinkelse nogle få steder, fortæller Annette Nielsen.

Force majeure i kommunen

Også Ærø Kommune oplevede driftsforstyrrelser, som gjorde det umuligt at ringe til kommunen, fortalte den på sin hjemmeside. Vicekommunaldirektør Kimma V. Thomsen fortæller, at mange ting gik i stå.

- Det er svært at komme videre med de ting, man havde planlagt. Jeg kan ikke læse mine mails for eksempel. Vi er alvorligt afhængige af de her kommunikationsmidler, siger hun fra sin private mobiltelefon, som ikke er abonnent hos TDC.

Ingen borgere skulle dog blive berørt, siger Kimma V. Thomsen. For eksempel gennemfører hjemmeplejen de besøg, der er planlagt, mens blot rapportskrivning kan blive forsinket. Og ganske vist kan borgerne ikke komme i kontakt med kommunen, men så må man vente en dag.

- Det er i den størrelsesorden. Vi har nødkald til hjemmeplejen, så der er det muligt at komme i kontakt med hjemmeplejen. Det er ikke noget livstruende, siger hun og kalder det et irritationsmoment.

Og hvis nogen forgæves har ringet afbud til samtaler på jobcentret, tager kommunen højde for det, siger Kimma V. Thomsen.

- Det er force majeure. Der er ingen, der kan være ansvarlig for det.

Kl. 14.35 var problemet stadig ikke løst ifølge TDC selv, der på sin facebookside skrev, at fejlen både påvirkede opkald, mobildata og mobilt bredbånd. Det var dog muligt at ringe 112.

  • Katrine Becher Damkj¾r

    Af:

    Lokalredaktør, Ærø. Jeg er født og opvokset i Allested-Vejle på Midtfyn. Siden har jeg boet i Odense, Frankrig, København, Syrien og Odense igen. Og siden efteråret 2014 har jeg boet med min familie på Ærø. Inden jeg kom til Ærø, arbejdede jeg i godt fire år som freelancejournalist med base i Odense.