Skrumpehoved under juletræet

Jens Røhling har ikke bare udlånt skrumpehovedet (bagest) til efterårets udstilling på Marstal Søfartsmuseum, men også et af de tre kranier, han har i sin samling, og som angiveligt har tilhørt en af hans fjerne slægtninge.
Foto: Peter Becher Pedersen

Skrumpehoved under juletræet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Indehaveren vil gerne vide mere om det makabre trofæ, der nu kan ses på Marstal Søfartsmuseum

MARSTAL/SYDAMERIKA: Nogen drømmer om en Harley Davidson, andre om en en jordomrejse. Og atter andre har så absolut særegne ting på ønskesedlen som et skrumpehoved fra den sydamerikanske jungle.

Ikke desto mindre var det netop et skrumpehoved, Jens Røhling fra Ærøskøbing ønskede sig allermest, da han en dag for snart 40 år siden for første gang så et ægte »levende« et af slagsen, og i disse dage kan det opleves »live« på Marstal Søfartsmuseum, hvor det til de besøgendes gru kan ses mellem myriaderne af andre eksotiske trofæer fra fjerne verdensdele og lede tankerne hen på fortællingen om det lille runkne menneskehoved i Carsten Jensens bog »Vi de druknede«.

Birkholm nægtede at sælge

- For snart mange år siden kom Carl Birkholm, der var bager med firma i Californien, hjem til Ærø med et skrumpehoved, han havde købt i staterne, og som vist nok stammede fra Ecuador. Og fra første færd forsøgte jeg at købe det af ham, men han ville bare ikke sælge, fortæller Jens Røhling.

Oprindelsen umulig at fastslå

Hovedets ejermand var - i modsætning til ham, der engang havde haft hovedet siddende på skuldrene - hverken til at hugge eller stikke i, men så for små 25 år siden lå det lille hoved en hyggelig juleaften under det røhlingske jultræ.

- Min søn havde ad omveje hørt, at Carl havde skilt sig af med det, og det var lykkedes ham at få det købt af manden, der nu havde det, mod at love, at det aldrig blev gjort til genstand for videre handel, fortæller Jens Røhling, som siden den juleaften har haft hovedet stillet til grusomt skue i et af hjemmets glasskabe.

Helt præcis hvor gammelt hovedet er, og hvem det tilhørte, mens det fortsat var i live på en krop, er for længst gået i den store sydamerikanske glemmebog.

- Jeg har ladet mig fortælle, at det ikke er muligt at fastslå alderen på skrumpehoveder, og jeg har også forgæves prøvet at finde ud af, hvordan man har lavet dem, fortæller Jens Røhling.

Skrumpehoved under juletræet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce